Picknick – Insecten op afstand houden met knoflook

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Buiten eten: zo hou je die vervelende insecten op een afstand

In de zomer gaat er voor mij niets boven een gezellige picknick of een barbecue met familie of vrienden. Ook op een doordeweekse zonnige dag wordt er in mijn gezin graag buiten gegeten, het geeft dat instant vakantie-gevoel. Maar net dan komen er vaak ongewenste gasten langs, irritante wespen of muggen. Zo heeft een kennis van me ooit een wesp opgegeten die van mening was dat de sandwich van hem was, weet niet wie in dit geval gewonnen heeft .. de wesp? Ook vliegen zijn erg vervelend, ze zoemen je om de oren en landen met hun vieze pootjes op je heerlijke gerechten. Om dan nog maar te zwijgen van die vervelende muggen die je bij het na borrelen lek komen prikken. Zit er dan niets anders op dan het hele gezelschap dan toch maar naar binnen te verhuizen? Nope, er zijn meer oplossingen om er iets aan te doen, hieronder een paar tips. Misschien niet allemaal even traditioneel, maar het proberen waard 😉

1. Maak je lichaam onaantrekkelijk voor insecten 
Kijk, deze tip gaat niet werken met een afschuwelijke jurk, maar eerder met je lichaamsgeur. Eet gedurende minstens drie dagen voor je feestje elke dag een teentje knoflook en je zweet zal subtiel naar look ruiken. Misschien niet het meest aantrekkelijke parfum, maar de insecten zullen ver uit je buurt blijven. Hou je niet van look, dan kun je ook een stukje ui over je huid wrijven of een stuk citroenschil voor een frissere geur. Misschien die laatste twee een betere oplossing in plaats van drie dagen van te voren met plannen en het eten van knoflook 😉

2. Gebruik verse kruiden
Verse kruiden zijn overheerlijk, maar insecten denken daar anders over. Munt en rozemarijn zijn de beste insectenverdrijvers. Zet dus gerust enkele plantjes munt en rozemarijn op en rond de tafel. Een extra voordeel: je gasten kunnen nu zelf verse kruiden plukken aan tafel. Een andere leuke en mooie manier om je tafel te decoreren en in één klap insecten weg te houden is door enkele takjes rozemarijn en een schijfje citroen in een glazen bokaal te leggen. Vul de bokaal met water en laat er een theelichtje op drijven, als je nu het kaarsje aansteekt zal er een heerlijk aroma vrijkomen waar insecten niet van houden.

picknick-wesp3. Maak een feesttafel speciaal voor de insecten
Een beetje een ongebruikelijke manier om je feestje niet te laten verknallen door insecten is door een feestje speciaal voor hen te organiseren. Zet een tafeltje met lekkers voor de insecten op ruime afstand van je eigen feesttafel (op minstens een paar meter afstand). Fruitschillen, overrijp fruit, een kom suikerwater en het andere voedselafval op de tafel leggen en de insecten worden als magneten naar de andere kant van de tuin gelokt en kunnen je gasten zorgeloos genieten. Nadeel hiervan is dat je misschien een groot uithangbord boven je tuin hangt voor insecten die anders misschien naar de buren waren gegaan.. Maar het proberen waard toch?

4. Maak je tafel zo onaantrekkelijk mogelijk voor insecten
Insecten en vooral bijen worden aangetrokken door felle kleuren en bloempatronen, kies dus voor een sober tafelkleed en draag liever niet dat kleurrijk bloemenjurkje. Dek al het eten af(en dan vooral de zoetigheden, fruit en frisdrank) of bewaar het in afgesloten plastic bakjes. Zet het eten pas op tafel als je ook echt klaar bent om te beginnen eten en als je klaar bent met een gerecht zet je de restjes zo snel mogelijk weer binnen. Wordt een beetje een saaie boel, maar misschien nog steeds een betere optie dan drie dagen knoflook eten. Optie 2 lijkt mij nog steeds de beste manier in ieder geval.

Je kunt nu in ieder geval even wat mogelijkheden proberen de rest van de zomer, als je in de tussentijd nog wat lekkere recepten zoekt, kijk dan eens bij onze lekkere picknick recepten. En een succesrecept wat het altijd goed doet op een bbq of picknick is deze gevulde meloen, steel je zeker de show mee!