Aspergemousse met

SmakelijkLekkerErg lekkerEen aanraderSuper lekker ( 2 x )
Dit gerechtje is onderdeel van een prachtig drieluik van een nieuw restaurant op kookse.tv: ’t Misverstant in Den Bosch. Je kunt dit “Koninklijke” gerecht prima een dag van te voren maken, omdat de mousse enkele uren in de koelkast meer... moet opstijven. Eventueel kun je dit ook als amuse serveren.
Bekijk meer: ,

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Ingredienten

Voor 15-20 stuks

•2 bossen groene asperges,

•200 ml slagroom

•5 blaadjes gelatine

•peper/ zout

Bereidingswijze

1 Snijd de punten van de asperge af, laat ze circa 3 cm lang. Blancheer 3-5 minuten in gezout kokend water tot ze beetgaar zijn. Het zout in het water voorkomt dat het verkleurd.

2 De stelen kook je ongeveer 10-15 minuten door tot de structuur erg zacht is, in water met zout. De stelen doe je door de blender. Vervolgens haal je het mengsel door een zeef, zodat er een heldere vloeistof overblijft.

3 Meet af hoeveel coulis, de aspergevloeistof, je hebt. Voor 250 ml coulis heb je 200 ml slagroom nodig. Let op dat je met andere maten wel dezelfde verhouding gebruikt.

4 Doe 5 blaadjes gelatine in koud water en laat dit weken. Klop ondertussen de slagroom lobbig.

5 Zet de coulis op halfhoog vuur en voeg wat zout en peper toe. Laat de gelatine erin oplossen. Blijf voortdurend met een garde roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Laat het niet koken anders verliest de gelatine zijn bindkracht.

6 Als de coulis warm is, haal je ´m van het vuur en doe je hem in een pannetje met daaronder een schaal met ijswater. Je blijft voortdurend doorkloppen tot de coulis uiteindelijk ´hangig´ is.

7 Je merkt dat doordat het mengsel aan de zijkant van de schaal blijft ´hangen.´ Let op dat er geen klontjes in het mengsel zitten. Mocht dat het geval zijn, dan moet je even op kamertemperatuur verder kloppen.

8 Vermeng de slagroom in 2 fases met de coulis. Om het luchtig te houden vouw je de slagroom met een spatel door de coulis.

9 Doe het mengsel in een spuitzak. Let op dat je het meteen verwerkt, anders verandert de structuur.

10 Snijd de punten in de lengterichting doormidden.Pak een klein stekertje en doe wat folie aan de binnenkant. Spuit een kleine hoeveelheid op de bodem. Steek de aspergepunten rondom tegen het stekertje in de coulis. Doe daarbij het gesneden deel naar binnen

11 Vul de rest van het stekertje met de coulis en zet het vervolgens minimaal 4 tot 5 uur in de koelkast om op te stijven. Garneer met bijvoorbeeld kres.