Boeren knipbrood

SmakelijkLekkerErg lekkerEen aanraderSuper lekker ( 1 x )
Op zondag ochtend vers gebakken brood ruiken dat is voor mij het lekkerste wat er is, er zit alleen 1 nadeel aan je moet er lang op wachten. Heel eenvoudig is het om het deeg een avond van te voren te maken en bij stap 5 het deeg niet 1 uur op een wa meer... rme plaats laten rijzen maar de kom (afgedekt met plastic folie) in de koelkast zetten de rijs tijd wordt dan ongeveer 8 uur. De andere ochtend kan je gewoon verder gaan met stap 6 en staat er zo toch vers gebakken brood op tafel.
Bekijk meer:

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Ingredienten

Voor 1 brood

• 450 gr. meel (liefst 00)

• 1 eetl. basterd suiker

• 20 gr. verse gist

• ½ theel. gekneusd venkelzaad

• 2 theel. zout

• 275 ml. lauw water

• 2 eetl. gesmolten boter

Voor de bovenkant:

• 1 eiwitmespunt zout

• 1 ½ theel. venkelzaad

Bereidingswijze

1 Neem een grote kom, zeef het meel en meng er het zout, de basterd suiker en het venkelzaad doorheen. Maak in het midden een kuiltje.

2 Doe de gist in een schaal en roer het los met een beetje lauw water, roer er de rest van het water door en giet het in het kuiltje.

3 Roer het met een lepel van binnenuit door elkaar, dek de kom af en laat het 10 minuten op een warme plaats rusten.

4 Voeg er de gesmolten boter aan toe en kneed alles door elkaar op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed gedurende 8 tot 10 minuten tot het een mooi elastisch deeg is geworden.

5 Leg het deeg in een ingevette kom en dek het af met plastic folie en zet de kom ± 1uur op een warme plaats om te laten rijzen tot dat het deeg 2x het volume is geworden.

6 Laat het deeg uit de kom glijden op een met bloem bestoven werkvlak en sla het deeg terug. Maak een ovaal van het brood, leg het op een ingevette bakplaat of siliconen mat. Dek af en laat het weer op een warme plaats ± 40 minuten rijzen.

7 Verwarm de oven voor op 220C. Klop het eiwit los met het mespuntje zout en bestrijk hiermee de bovenkant. Strooi er de venkelzaadjes over. Maak met een scherp mes een diepe snede in het brood.

8 Bak het brood op 220C, verlaag na 20 minuten de temperatuur tot 180C en laat het brood nog 10 minuten bakken tot het een mooie goud gele kleur heeft.