Brabantse broeder

SmakelijkLekkerErg lekkerEen aanraderSuper lekker ( 3 x )
Er zijn veel krentenbroden die in bepaalde streken van het land worden gemaakt, denk maar eens aan de Twentse krentenwegge. Vandaag maak ik weer zo’n streek gebonden krentenbrood, de Brabantse Broeder. De Broeder kan in de koekenpan gebakken worden, meer... maar ook in de oven. Ik kies voor de oven. Voor amandelspijs zie ook deze site bij gemakkelijke amandelspijs.
Bekijk meer: , ,

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Ingredienten

Voor 1 Brabantse broeder

650 gr. bloem

35 gr. verse gist

1 vanille stokje

425 gr. sultana rozijnen


360 gr. lauwe melk

70 gr. boter

70 gr. suiker


10 gr. zout

1 ei (geklutst)

550 gr. amandelspijs

Bereidingswijze

1 Was de rozijnen en kook ze op laag vuur 15 minuten. Laat de rozijnen uitlekken. Snijd het vanillestokje doormidden en schrap de merg eruit. Los de gist op in de lauwe melk en laat 10 minuten staan.

2 Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg zout toe en doe in het kuiltje de boter, suiker, vanillemerg en wat melk . meng even door elkaar.

3 Kneed met de hand of met een keukenmachine het mengsel goed door elkaar. Het laatste deel kneed ik met de hand. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met folie. Laat 1 uur rijzen.

4 Sla het deeg terug en meng de rozijnen door het deeg. Verdeel het deeg in 2 stukken. Rol 1 stuk uit tot een plak van 1,5 dik met een diameter van ongeveer 35 cm. rol de amandelspijs uit tot een ronde plak van 30cm doorsnee en leg die op het deeg.

5 Rol het andere stuk deeg uit tot ook een plak van 35 cm doorsnee en leg die op de amandelspijs. Druk de randen goed aan. Laat 45 minuten rijzen. Besmeer met geklutst ei.

6 Bak af in een voorverwarmde oven op 250°C in 15 minuten, tot de broeder bruin is.