Chateaubriand

SmakelijkLekkerErg lekkerEen aanraderSuper lekker ( 7 x )
De naam chateaubriand is afkomstig van de Franse kok Vicomte de Chateaubriand niet erg verrassend dus. Hij zou dit stuk vlees, dat van de ossenhaas afkomstig is, voor het eerst op deze wijze hebben bereid. Bekijk het filmpje om te zien hoe je het zel meer... f kunt doen.
Bekijk meer: ,

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Ingredienten

Chateaubriand voor 2 personen

•400 gr. chateaubriand (2x 200 gr.)

•3 eetl. boterolie ( helft roomboter, helft olie)

•peper en zout

Bereidingswijze

1 Verwarm een pan op hoog vuur. Doe het vlees zonder olie in de pan. Schroei het aan alle zijden goed dicht (elke zijde een paar minuten).

2 Haal het vlees uit de pan voeg zout en peper toe. Dit mag flink zijn omdat het zout en peper door garing in de oven het vlees intrekt. Je kunt ook op het einde toevoegen dan blijven de kristallen “heel”, voeg dan echter veel minder toe.

3 Zet het vlees in de oven op 165 graden gedurende 5 minuten. Doe vlak voor het in de oven gaat wat boter olie op het vlees. Dit voorkomt uitdroging.

4 Haal het vlees uit de oven en leg het in een warmhoudkast (dit is ongeveer 60 graden). Dit kun je ook simuleren door de oven op 60 tot 100 graden te zetten.

5 Door het rusten van het vlees voorkom je dat er een plas kookvocht op je bord komt. De eiwitten nemen dit in feite op.

6 Snijd het vlees in plakken. Gebruik een scherp mes zonder kartels anders zie je dit aan het vlees.