Gegratineerd witloof

SmakelijkLekkerErg lekkerEen aanraderSuper lekker ( 2 x )
Witlof of zoals onze zuiderburen zeggen witloof, is een bladgroente die in het donker geteeld wordt. De smaak was in het verleden wat bitter, maar sinds de komst van nieuwe witlof rassen is dit een stuk minder geworden. Laat de witlof na het wassen n meer... iet in het water staan, anders wordt het alsnog bitter. In dit recept stoof ik de witlof eerst om ze daarna te gratineren in Mornaysaus. Serveer met aardappelpuree of gebakken aardappeltjes.
Bekijk meer: , ,

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Ingredienten

Voor 2 personen

• 500 gr witlof

• 25 gr boter

Bereidingswijze

1 Maak de witlof schoon met veel water en snijd er eventueel een stukje stronk af. Dep het witlof droog.

2 Smelt de boter in een pan en doe de ui ringen en de witlof erin. Besprenkel met wat citroensap om verkleuren te verkomen en voeg zout en peper toe.

3 Zet het deksel op de pan en laat 1 uur stoven. Schep de groente tijdens de langzame bereiding af en toe om.

4 Doe voor de Mornaysaus bloem en boter in een pan en zet op laag vuur op. Laat even sudderen en giet in 1 keer de melk erbij. Roer tot de saus begint te koken. Voeg zout , peper en nootmuskaat toe. Kook 5 minuten. Haal van het vuur af en voeg de kaas toe.

5 Schep het witlof in een ovenvaste schaal en bedek met de Mornaysaus. Verdeel wat klontjes boter over het witlof en gratineer in 5 minuten op 250 C.