Geroosterde kalkoen

SmakelijkLekkerErg lekkerEen aanraderSuper lekker ( 4 x )
Kalkoen wordt in Amerika en Canada tijdens “Thanksgiving Day” massaal gegeten en niet met kerst zoals velen denken. In Amerika heet “Thanksgiving Day” in de volksmond “Turkey Day” (kalkoenendag). De kalkoen in dit recept vet ik in met citrus boter di meer... t om uitdrogen te voorkomen en om er een extra lekkere smaak aan het vlees te geven. Het braden van de kalkoen vergt niet veel keukentijd. Voor elke kilo kalkoen, 40 minuten braadtijd. Om te controleren of de kalkoen door en door gaar is prik je in het vlees, wanneer het vocht roze is wat eruit loopt is het nog niet gaar; is het helder dan wel.

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Ingredienten

Voor 6-8 personen

1 kalkoen ( in dit recept 2 ½ kilo)

140 gr boter

rasp van 1 sinaasappel

rasp van 1 citroen

2 takjes tijm (blaadjes fijngehakt)

1 takje rozemarijn (blaadjes fijn gehakt)

3 grote uien

2 laurier blaadjes

2 eetl. olijfolie

Bereidingswijze

1 Verwarm de oven op 180C. Dep de kalkoen eventueel droog met keukenpapier en bereken de baktijd.(40 minuten per kilo) In dit geval 2,5 x 40= 100 minuten.

2 Vermeng de zachte boter met de rasp van de citroen en sinaasappel en voeg de gehakte kruiden en peper en zout toe.

3 Maak met de hand de huid los van de kalkoen( begin bij de nek). Verdeel de citrus boter tussen de huid en het vlees en schuif de huid weer op z’n plaats.

4 Vul de kalkoenholte met de doormidden gesneden sinaasappel en citroen een doormidden gesneden ui plus de laurier blaadjes. Smeer de kalkoen in met de olijfolie en bestrooi met zout.

5 Snijd de rest van de uien in grove stukken doe die in een braadslee en zet de kalkoen erboven op. Maak met aluminium folie een soort tent over de kalkoen.

6 Haal 30 minuten voor einde baktijd de kalkoen uit de oven verhoog de temperatuur naar 200C, haal de folie weg en plaats de kalkoen weer terug.