Oosterse tonijn

SmakelijkLekkerErg lekkerEen aanraderSuper lekker ( 2 x )
Dit is een onderdeel van een voorgerecht van restaurant Smaak. Omdat dit al een prachtig voorgerechtje is laten wij dit apart zien. De sesamzaadjes overheersen niet en het rolletje van komkommer en zeewier maakt het helemaal af.

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Ingredienten

voor 2 personen

• 300 gr. verse tonijn

• 2 dl gembersiroop

• 3 eetl. zwart sesamzaad

• 1½ dl. sojasaus, bij voorkeur Kikoman (geen ketjap gebruiken)

• 1 theel. sambal

• 1 komkommer, in lange linten gesneden

• 100 ml azijn of water met ½ theel. zout

• Chuka wakame (Japans gemarineerd zeewier te koop in de supermarkt)

Bereidingswijze

1 Giet sojasaus, gembersiroop bij elkaar en vermeng met sesamzaad em sambal.Breng aan de kook. Laat dit ongeveer 8 minuten koken. De saus dikt dan in en karamelliseerd.

2 Doe de tonijn bij de marinade in een steelpannetje en kook ongeveer 3 minuten mee. Door de tonijn niet eerst dicht te schroeien kan de marinade- en dus de smaak- goed in de tonijn kan trekken.

3 Haal de tonijn uit de pan en Leg het op een schaal. Zet de marinade terug op het vuur en kook ongeveer 5 minuten verder in.

4 Als de marinade verder is ingekookt en stroperiger wordt, Schep je deze over de tonijn. Zet de tonijn dan 10 minuten in de koeling. Herhaal dit 3 keer. De tonijn krijgt nu een laagje marinade er omheen.

5 Vervolgens zet je de tonijn twee tot drie uur in de koeling. Breng voor het serveren de tonijn weer een beetje op kamer temperatuur.

6 Maak het zeewier rolletje door Komkommer, met een dunschiller in lange linten te snijden.

7 Marineer dit in water en zout, zo blijft de structuur wat steviger, of in azijn. De azijn tast de structuur aan, waardoor het geheel wat minder stevig wordt. Marineer 1 uurtje.

8 Leg een komkommerlint op aanrechtblad of plank. Voor de stevigheid kun je er twee bovenop elkaar doen. Leg het ziewier in een bolletje op één van de uiteinden en rol het op.

9 Voor de presentatie zet het rolletje recht op en leg het stukje tonijn erop.