Panettone

SmakelijkLekkerErg lekkerEen aanraderSuper lekker ( 5 x )
Panettone is een Italiaans brood. Het komt oorspronkelijk uit Milaan en wordt vooral met Kerstmis gegeten. Het brood heeft een luchtige structuur en is gevuld met sukade, gekonfijte sinaasappelschil en rozijnen. In Nederland en België wordt panettone meer... steeds meer verkocht.
Bekijk meer:

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Ingredienten

Panettone voor 6

450 gr. tarwebloem

20 gr. verse gist

1,2 dl. lauwe melk

2 eidooiers
2 eieren

80 gr. witte basterd suiker

150 gr. boter

40 gr. sukade ( in kleine stukjes)

40 gr. gekonfijte sinaasappelschil ( in kleine stukjes)

80 gr. rozijnen ( gewassen en gedroogd)

1,5 theel. zout

Bereidingswijze

1 Zeef het meel in een grote kom. Maak met een beetje melk een romig papje met de gist. Vorm een kuiltje in het meel en strooi het zout hierover. Giet in het kuiltje de gist, de rest van de melk en de eieren, roer even door en bedek met wat meel. Laat 20 minuten op een warme plaats staan.

2 Voeg de suiker en eidooiers toe kneed even door en voeg dan de boter toe. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Laat 1 tot 1,5 uur afgedekt met folie rijzen.

3 Haal deeg uit de kom en kneed de sukade, sinaasappelschil en rozijnen erdoor. Vorm een bal en leg deze in een bakblik van 12 cm hoog en 15 cm breed bekleed met bakpapier dat 10 cm boven het blik uitkomt. Laat weer afgedekt 1 uur rijzen.

4 Snijd een kruis in het deeg en besmeer met gesmolten boter. Bak 20 minuten op een temperatuur van 190 graden, besmeer weer met gesmolten boter en bak af op 180 graden in 25 tot 30 minuten. Laat 10 minuten afkoelen voor je het brood uit de vorm neemt.