Stoofperen met hazelnoot

SmakelijkLekkerErg lekkerEen aanraderSuper lekker ( 2 x )
Stoofperen worden vooral in Nederland en België gegeten. De bekendste stoofpeer is de Gieser Wildeman. Dit soort kookt prachtig rood. De combinatie stoofpeer en hazelnoot maak ik omdat beide vruchten vers in het najaar verkrijgbaar zijn.

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Ingredienten

4 kleine stoofperen

5 eetl. fijne kristalsuiker

4 eetl. citroensap

2 eetl. hazelnoot ( grof gemalen)

100 ml. creme de cassis

3 eetl. creme fraiche

100 ml. slagroom

1 zakje vanillesuiker

Bereidingswijze

1 Schil de stoofperen, maar laat het steeltje eraan zitten. Zet de peren rechtop in een kleine hoge pan. Voeg de crème de cassis, 2 eetlepels suiker en 3 eetlepels citroensap toe. Schenk zoveel water erbij totdat de peren geheel zijn afgedekt. Kook de peren 2,5 a 3 uur tot ze zacht zijn.

2 Maal de hazelnoten grof. Karamelliseer 2 eetlepels suiker op matig vuur totdat de suiker goudbruin is. Roer de hazelnoot kruimels door de suiker en verdeel het mengsel over een stuk bakpapier.

3 Haal de peren uit het kookvocht en laat uitlekken. Kook het kookvocht 10 minuten in.( zonder deksel op de pan).

4 Roer 1 eetlepel citroensap door de creme fraiche. Klop de slagroom stijf met 1 eetlepel suiker en het zakje vanillesuiker. Spatel de slagroom door de crème fraîche.

5 Doe de room op 4 bordjes en leg er een peertje op. Druppel wat siroop van het kookvocht erover en doe hierop wat kruimels hazelnootkaramel.