6 keukentips voor thuiskoks

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Wat komt er nou allemaal kijken bij het klaarmaken van een heerlijk gerecht? Natuurlijk begint het met een goed recept waar de stappen duidelijk in staan en het hebben van de juiste ingrediënten. Het verschil tussen verse producten die vol van smaak zijn en kant en klare producten is natuurlijk enorm groot. Maar daarnaast is het belangrijk om de juiste keukentools te  hebben en een fijne kookplek.

Kookse.tv geeft inspiratie voor in de keuken en dat beperkt zich niet slechts tot het delen van recepten. Wij schrijven ook over wat er komt kijken om lekker te kunnen koken, een top gerecht te maken en een prachtige presentatie weg te zetten. Deze keer kijken we als keukentip naar de inrichting van je keuken en werkblad, eigenlijk dé start als je gaat beginnen aan een top recept.

De inrichting van je keuken en je werkblad zorgen ervoor dat je fijn kunt koken, je het overzichtelijk houdt en op het einde geen ontplofte keuken hebt. Voor vele vast een bekend beeld, dat je denkt dat je een klein gerecht hebt gemaakt, maar als je om je heen kijkt in de keuken lijkt het op een slagveld waar net voor 60 man gekookt is. Hier komen onze top keukentips om te excelleren in je keuken:

1. Zorg allereerst dat niet heel je werkblad vol staat met apparatuur die je niet nodig hebt. Je wilt genoeg ruimte hebben om te koken. Berg die keukenmachine, citruspers en broodbakmachines daarom weg in een kastje wanneer je ze niet gebruikt.

2. Zorg dat je je ingrediënten klaar hebt liggen. Je wilt eigenlijk dat alles wat je tijdens het koken nodig hebt alvast in de buurt ligt. En dingen die je niet nodig hebt? Die horen dus ook niet thuis op je werkblad.

3. Een ander belangrijk punt is dat je continue blijft opruimen terwijl je kookt. Bij elk tv-programma waar een bekende kok meekijkt bij amateurkoks hoor je ze continue zeuren over dat ze hun werkblad schoon moeten houden. Dit is natuurlijk niet voor niets, vaak bestaat een recept uit veel stappen en is het overzicht belangrijk. Een vies en rommelig werkblad helpt hier niet aan mee natuurlijk, het is een kleine moeite maar zorgt voor een groot verschil. Ik moest er ook even aan wennen, maar als het eenmaal in je systeem zit merk je niet eens meer dat je het doet.

4. Goede messen en pannen zijn natuurlijk van groot belang om fijn te koken. Een mes wat niet goed scherp is of pannen die continue aanbakken helpen hier niet bij ;-). We gaan binnenkort hier ook een keer dieper op in, waar je hier het beste op kunt letten. Laatst hebben we ook een artikel geschreven over het gebruik van je oven en hoe je hier het beste resultaat uit kunt halen.

5. Je kookt het beste als je lekker bezig bent, voor mij betekend dat lekker muziekje opzetten, glas drinken in de buurt (het liefst een lekker glas rode wijn) en een schone keuken.

6. Niet te overschatten is ook de verlichting in de keuken, je moet kunnen zien wat je aan het doen bent. Als je in een donkere keuken aan het koken bent kun je ook niet goed zien wat je aan het doen bent, maar verlichting met de sterkte van een bouwlamp is ook niet helemaal mijn ding. Zelf heb ik spotjes in mijn keuken zodat ik het kan aanpassen naar wat ik nodig heb, soms wat feller bij de bereiding en als het eenmaal staat te pruttelen en ik ben bezig met de laatste bereidingen dan kan er wat meer sfeer in de keuken komen door de lampen iets te dimmen. Wist je dat er tegenwoordig restaurants hun verlichting zo op inrichten dat de klanten de mooiste foto’s kunnen maken van hun eten. Op deze manier worden er mooiere foto’s gedeeld via social media en is het dus betere reclame voor het restaurant. Eigenlijk is dat ook wat je wilt thuis, met de verlichting de juiste sfeer, maar ook nog zodat je gerecht er heel mooi uit komt. 😉 Op Pinterest kun je echt zoveel gave foto’s vinden over de inrichting van je keuken en de verlichting. Ben je hier zelf niet helemaal bekend mee, dan zijn er altijd partijen die je hierbij kunnen adviseren. Rietveld Licht en Wonen is een van die partijen die zich specialiseren in verlichting.

In volgende artikelen gaan we ook kijken naar het aankleden van de tafel en het presenteren van je gerecht, zodat je bij het opdienen van je gerecht ook het maximale uit de presentatie kunt halen. Je hebt er natuurlijk niet voor niets zo lang voor in de keuken gestaan.