Baas BBQ West-Brabant

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Het is een tijdje geleden sinds mijn laatste blog. Dat komt omdat ik, zoals de meeste van jullie weten, in de horeca werk. Dat betekent dat als het mooi weer is, jullie kunnen genieten van de zon, maar ik over het terras moet rennen. Echter moet je voor je hobby tijd vrij maken! Gelukkig kan ik dat ook zo nu en dan doen.

In het afgelopen jaar heb ik niet stil gezeten. Ik ben mijn low & slow skills verder gaan ontwikkelen en heb meerdere barbecuesessies gedaan waarbij het vlees er meer dan 12 uur op ligt. Denk hierbij aan stukken brisket, short ribs en pulled pork. Deze 3 gerechten zal ik in een volgende blog nader toelichten.

Maar goed, het werd tijd voor mij voor een nieuwe uitdaging. De meeste vrienden van mij taggen mij in elk bericht wat ook maar met BBQ te maken heeft. Soms flauwe en/of grappige dingen, soms mooie recepten, maar nu werd ik getagd bij een inschrijving voor een wedstrijd. De Makro heeft de huidige barbecue-trend ook opgepikt en heeft een wedstrijd uitgeschreven: “Baas BBQ”. Bij elke vestiging zou een voorronde zijn en de winnaar daarvan mag meedingen naar de landelijke wedstrijd om zo de titel “Baas BBQ Nederland” te pakken.

Op basis van de inschrijvingen werden per vestiging 5 deelnemers geselecteerd bij je inschrijving moest je een motivatie schrijven en hopen dat je uitgekozen werd.

Mijn motivatie was als volgt: “Hoi, mijn naam is Roy Hoogmoet en ik ben al jaren fervent BBQ-er. Nu kan ik van alles schrijven om jullie te overtuigen, maar beelden zeggen meer dan 1000 woorden, dus check mijn instragram, dan krijg je een goed idee van wat ik maak. Mijn account op instragram kan je vinden onder bbq_roy” (Voor alle lezers van Kookse.tv, mocht je benieuwd zijn naar andere stukken vlees die ik het afgelopen jaar heb gemaakt, check dan even mijn instragram.)

Na een tijdje radiostilte kwam er een telefoontje, ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijd! Op Tweede Pinksterdag moesten we ons om 13.00 uur melden, vanaf 13.30 kregen we een half uur de tijd om de BBQ aan te maken om vervolgens om 14.00 uur een mysterybox te krijgen met daarin een stuk vlees en vis. Van beide ingrediënten moest een gerecht gemaakt worden, inclusief bijgerecht. Deze gerechten moesten binnen een uur klaar zijn en dan ook nog eens per gerecht 3 identieke borden, zodat de jury kon komen proeven.

Geen low & slow dus, maar gewoon een keiharde tijdsproef à la Masterchef!

Op de dag van de wedstrijd meldde ik me netjes om 13.00 uur. Daar stonden 5 mooie werkstations voor de deelnemers en in het midden een enorme tafel vol met groenten, fruit, specerijen en andere benodigdheden om een maaltijd te bereiden. Maar ja, de bijgerechten moeten natuurlijk goed passen bij het soort vlees en vis, dus heel veel wijzer werden we nog niet.
13.30 uur. De BBQ’s mochten aangemaakt worden. Appeltje eitje dacht ik, maar vanwege de harde wind was het nog knap lastig om de BBQ op de goede temperatuur te houden. Koude briketten aan een kant, hete briketten eroverheen, zodat ik een mooie zone had voor indirect grillen en een gedeelte voor direct grillen.

14.00 uur. Tijd voor de mysterbox en voor het uur van de waarheid. In de mysterybox zat een picanha (staartstuk van een rund) en 3 goudforellen. Picanha maak ik zo ongeveer elke keer dat ik ga bbqen, dus dat was vrij makkelijk voor mij wat ik ging maken.

Een picanha-steak met gegrilde groenten, een chimichurri en gegrilde zoete aardappel.

Qua vis wilde ik goudforel maken, met gepofte sjalotten en groene asperges.
Als jullie de recepten willen weten en hoe ik het heb gemaakt, dan linken we hier deze week nog naar.

Geloof me, het was een hectisch en kort uurtje. Maar het was me uiteindelijk gelukt. Ik had van beide gerechten 3 identieke borden op tafel kunnen zetten en de jury kwam langs om het te beoordelen. Ze zouden hierbij kijken naar smaak, presentatie en creativiteit, waarbij de smaak natuurlijk het zwaarste zou wegen.
Nadat de jury bij alle deelnemers had geproefd gingen ze in beraad en kwamen ze een kwartier later terug bij ons (de deelnemers) om de uitslag bekend te maken.
Dames en heren, ik mag jullie met gepaste trots vertellen dat ik mijn allereerste barbecue-wedstrijd heb gewonnen. De jury was unaniem in hun besluit en daarmee mag ik in ieder geval komend jaar de titel: Baas BBQ West-Brabant dragen en mag ik aanstaande zaterdag (10 juni 2017) mijn best gaan doen om misschien wel Baas-BBQ van Nederland te worden!