Culinaire fotografie

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Culinaire fotografie
Regelmatig krijgen wij vragen hoe we de foto’s zo krijgen op onze site, dus vragen over culinaire fotografie. Ben je een beginnend fotograaf en vind je het leuk om eten te fotograferen. Dan hebben wij een aantal tips die voor ons goed werken om een goede culinaire foto te krijgen.
Culinaire fotografie tip 1: Gebruik bij voorkeur geen flitser

Ik gebruik weleens flits maar eigenlijk is dit een no go. Door flits krijgt de voorkant van je gerecht vaak veel te veel licht. Hierdoor oogt het gerecht niet alleen plat maar het geeft ook een onnatuurlijk effect.


Culinaire fotografie tip 2: De juiste uitrusting

Vroeger dacht ik dat een fancy camera tot goede foto’s zou leiden. Dit klopt echt niet. Het gaat er meer om wat je met je camera doet dan het soort camera. Tegenwoordig zit altijd wel genoeg zoom op en de kwaliteit van de foto’s is ook voldoende. Als je dan toch ergens in wilt investeren dan is een goede lens.


Culinaire fotografie tip3: stabiliteit

Een stabiele foto is zeer belangrijk. Natuurlijk door alle moderne technieken zie je direct of de foto goed is of niet. Maar toch zie je er altijd wel iets van. Mijn advies is daarom om altijd een statief te gebruiken voor fotografie.


Culinaire fotografie tip 4: Maak er een plaatje van

De kijker moet echt in de foto worden getrokken, dus een sfeer mee krijgen. Daarom is het van belang wat je wilt uitstralen op de foto. Is iets heet gebruik dan bijv. een rood tafelkleed onder het bord. Completeer dus de setting met het wat je wilt overbrengen.


Culinaire fotografie tip 5: Zoek de beste hoek

Bij sommige recepten is het mooier om bovenaf te fotograferen en andere maken juist meer indruk als je de hoogte van het gerecht accentueert.Probeer dus verschillende standen. Culinaire fotografie tip 6: fotografeer snel
Zeker als je te maken hebt met warme of koude gerechten (bijv. ijs) loopt het gerecht snel terug in kwaliteit. Maak er dus snel een foto van. Culinaire fotografie tip 7: Zoek toevalligheden op 

Soms raak je toevallig iets aan waardoor de gehele setting anders wordt. Bijvoorbeeld een stuk brood dat uitelkaar valt. Maak er een foto van. Het kan zijn dat dit een onverwacht mooi effect geeft.


en de laatste en wellicht belangrijkste tip is toch: probeer. Fotografeer jezelf een ongeluk en merk vanzelf wat werkt en wat niet werkt. Je wordt er vanzelf beter in.


Heb je zelf tips of vragen. laat het ons weten!