Deegroller onderhouden

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Als je er goed voor zorgt, kan een deegroller generaties lang meegaan. Klinkt leuk toch? Hier mijn tips om te zorgen dat ook jouw deegroller een erfstuk kan worden!

Zorg ervoor dat je deegroller elke keer nadat je hem gebruikt hebt schoon, droog en onbeschadigd is. Net als een mooie houten snijplank worden de beste deegrollers gemaakt van onbehandeld, goed geschuurd hardhout. In dat geval zijn ze redelijk onverwoestbaar. Ik heb weleens twee jaar mijn deegroller niet behandeld met olie en hij bleef als nieuw. Het beste is om je deegroller meteen na gebruik schoon te maken om te voorkomen dat hardnekkige restjes deeg niet meer los willen laten. Heb je toch last van plakkerig deeg, laat het dan opdrogen: daarna is het eenvoudig te verwijderen van je deegroller door te schrapen. Pas wel op dat je dat in een goede hoek doet zodat je je deegroller niet beschadigd met de schraper.

Is je deegroller eenmaal schoon, dan is het tijd voor een snelle scrub. Gebruik geen zeep of afwasmiddel: dat geeft niet alleen een (niet gewenst) geurtje aan het hout maar ook verwijdert het de natuurlijke oliën uit het hout waardoor je deegroller uitdroogt. Een vochtige theedoek is alles wat je nodig hebt. Wrijf stevig over het gehele oppervlak en voila, je deegroller is weer helemaal schoon. Meestal laat ik her hierbij, maar als mijn deegroller er een beetje uitgedroogd uitziet (of als ik me enorm productief voel) wrijf ik er wat neutrale olie in voor hij weer in de la mag.