Eerste hulp bij kookfouten!

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Ik kwam een leuk artikel tegen bij ze.nl, eerste hulp bij kook ongelukjes. Omdat het velen bekend zal voorkomen deel ik er een aantal.

Kijkt je vriend verschrikt op als je zegt dat jij deze avond kookt? Omdat je vorige maaltijd met aangebrand biefstuk en verlepte groenten nou niet bepaald een succes was? No worries, EHBK (Eerst Hulp Bij Kookrampen) to the rescue!

Oeps, in plaats van 10 minuten staan je sperzieboontjes al bijna 20 minuten in kokend water. Helaas is er niet al te veel aan te doen, behalve een goede kookwekker kopen. Zijn je groenten echt totaal verlept, pak dan de staafmixer en wat bouillon en mix het geheel tot een soepje of prak er met een vork een groentepuree van. Kook verse groenten sowieso niet te lang, want zo kook je alle vitaminen eruit. Zonde!
Te veel hete kruiden

“En een snufje chilipoeder om de soep wat pit te geven”, aldus het recept. Maar het deksel van het potje schoot los en het snufje werd een snuf met als gevolg dat het gerecht nu veel te heet is. Voeg wat yoghurt, crème fraiche of zure room toe. Dit neemt de allerergste hitte van het gerecht weg. Serveer rijst of brood bij je gerecht om je smaakpapillen niet nog verder te kwellen.

Het vlees is aangebrand
Lekker hoor die hamburger, alleen jammer van de zwartgeblakerde buitenkant. Een flinke scheut boter of olie in de pan, het vuur laag zetten en het deksel op de pan: dat is dé truc voor sappig, mals en gaar vlees. Investeer in een pan met deksel én een anti-aanbaklaag, die zijn overal verkrijgbaar en helemaal niet duur.

Uitgeschoten met het zout?

Te veel zout in je gerecht? Voeg een scheut(je) water of wat suiker toe. Een andere manier om het teveel aan zout uit je gerecht te halen, is een aardappel in stukjes snijden en deze in het gerecht leggen. De aardappel absorbeert het teveel aan zout. En natuurlijk niet vergeten de plakjes er weer uit te halen…!

Wil je meer tips? lees meer