Handige toepassingen voor ijblokjesvormen

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Je denkt er misschien niet direct aan, maar een ijsblokjesvorm is een van de meest handige hulpjes in de keuken. Bij de meeste mensen ligt hij ongebruikt in een la – of in de diepvries. De mijne gebruik ik eigenlijk nooit waarvoor hij bedoeld is (ijsblokjes maken)..Maar daarentegen is een ijsblokjeshouder ontzettend handig om snelle maaltijden deels voor te bereiden en voedselverspilling tegen te gaan. Wat ik er dan allemaal mee doe? Ik zet het voor jullie op een rijtje!

1. Verse kruiden bewaren

Ik koop graag grote bossen verse kruiden, bijvoorbeeld op de markt. Nadeel is dat ze niet zo heel lang vers blijven en je dus al snel de kans loopt de helft weg te moeten gooien. Niet nodig! Grof gesneden in ijsblokjesvorm, wat water (of olijfolie, werkt ook heel goed) erbij en in de diepvries ermee.

2. Bouillon invriezen

In plaats van die restjes heerlijk zelfgemaakte bouillon achterin de koelkast te laten verpieteren, vries ik ze in voor een later moment. Handig: pak zoveel blokjes als je nodig hebt en doordat ze klein zijn ontdooien ze ook nog eens snel.

3. Wijn altijd achter de hand

Ok, ik begrijp dat restjes wijn invriezen misschien niet zo aantrekkelijk klinkt (opdrinken is tenslotte óók een dankbare bestemming!) maar toch is het de moeite van het overwegen waard. Zo handig om wat blokjes wijn in de vriezer te hebben liggen. Door de alcohol worden de ijsblokjes niet keihard, maar stevig genoeg om ze eenmaal bevroren in een ander doosje of zakje te bewaren.

4. Restjes smoothies

Geen zin meer in dat laatste slokje verse smoothie? Trek de ijsblokjeshouder uit de kast. Makkelijk begin voor morgenochtend!

5. Koffie-ijsklontjes

In plaats van dat restje koude koffie weg te gooien kun je het beter invriezen. Houdt je zelfgemaakte ijskoffie lekker sterk tot de laatste slok!

6. Maak een voorraad babyhapjes

Als je zelf babyhapjes maakt, zijn ijsblokjes het perfecte formaat om ze mee in te vriezen voor een later moment. Handig afmeten.

7. Gekarameliseerde ui invriezen

Niet iets waar je meteen aan denkt…maar gekarameliseerde uien laten zich prima invriezen. En aangezien je net zo makkelijk 5 of 6 uien karameliseert als eentje, is het, zeker gezien de tijd die het kost, de moeite van het proberen meer dan waard.

8. Bewaar restjes eiwit

Hoe vaak gebeurt het niet dat je met eiwitten blijft zitten na een of ander bakrecept? Goed om te weten dat je eiwitten perfect kunt invriezen, en ze blijven bijna oneindig lang goed in de diepvries.

9. Vries zuivel in

Restjes melk, karnemelk, room..Spoel ze niet door de gootsteen maar giet ze in je ijsblokjesvorm.

10. Ruim je rommella op

Niets om in te vriezen? Gebruik je ijsblokjeshouder voor alle losse elastiekjes, knopen, paperclips etc in die ene rommelige la. Je grijpt nooit meer mis.

Heb jij nog andere ideeën laat het ons weten!

Anke

Kookse.tv