Harissa

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Je hebt vast weleens gehoord van harissa. Maar heb je het weleens geprobeerd? Dat is zeker de moeite waard als je ervan houdt je maaltijd op te vrolijken met kruiden en specerijen. Harissa is een pittige, aromatische chilipasta die heel wordt gebruikt in keukens in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het recept van harissa verschilt per land en regio. Een standaardrecept bevat in ieder geval het fijnmalen van pittige chilipepers (vaak gerookt), knoflook, olijfolie en kruien zoals komijn, koriander, karwij en munt. Ook tomaten en rozenblaadjes worden vaak toegevoegd aan het mengsel. Heerlijk! Maar hou een glas water binnen handbereik, want pittig wordt het zeker.

Waar koop je harissa?

Harissa wordt meestal kant-en-klaar verkocht in potjes, tubes of blikjes. Soms wordt er ook harissa in poedervorm verkocht. De grootste kans om harissa te vinden loop je in Turkse en Marokkaanse winkels en soms ook in op de ‘exotische’ afdelingen van gewone supermarkten. Niet te vinden? Zelf maken is heel simpel. Internet staat vol met lekkere recepten.

Harissa gebruiken

Tsja, hoe gebruik je harissa..Je kunt beter vragen, waarbij kun je het niét gebruiken. Deze smaakvolle kruidenpasta gebruik je om soep, stoofschotels, voorgerechten en hoofdgerechten lekkerder te maken. Gebruik het als een marinade voor vlees en vis. Mix het in hummus of een andere lekkere dip. Smeer het als pizzasaus op je pizza voor een extra kick. Wat ik zelf een hele fijne vind is om een lepel in een schaaltje olijfolie los te roeren..heerlijk om brood in te dippen.

Heb jij weleens harissa gebruikt en bij welke gerechten past het goed volgens jou?

Ik hoor het graag

Max

Kookse.tv