Het perfecte gebakken ei

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Een gebakken ei is iets prachtigs. Een ontbijt in minder dan vijf minuten. Nét dat beetje extra voor je salade. Datgeen wat je kommetje rijst en restjes groenten omtovert in een volwaardige avondmaaltijd. In mijn keuken is een gebakken ei altijd welkom! En het bakken van ei is in mijn ogen dan ook echt een basisvaardigheid waar je, als je het eenmaal beheerst, nog heel veel plezier aan kan beleven. Het perfecte gebakken ei maken? Ik vertel je hoe.

 

Kies de goede pan
Nee, ren niet meteen naar de winkel om dé goede pan te kopen: een ei bakken kan eigenlijk in elke pan. Meestal kies ik voor een pan met een goede anti-aanbaklaag, of voor een goede (niet net nieuwe) gietijzeren koekenpan zodat ik in ieder geval niet met een plakkend ei te maken heb. Maar als jij liever een roestvrij stalen pan of emaillen pan gebruikt: geen probleem. Gebruik gewoon een extra klontje boter tijdens het bakken. Ook de grootte van de pan maakt niet veel uit. Als je keuze hebt, kies dan voor een pan die past bij het aantal eieren dat je gaat bakken: een klein pannetje voor één ei, een grote pan als je met de voorbereidingen voor een brunch met 8 personen bezig bent.

Kies de goede warmte
Voor het perfecte gebakken ei is een middelhoog constant vuur. Als de pan te heet is gaart de onderkant van het ei terwijl de bovenkant nog vloeibaar is. Is de pan te koud, dan duurt het veel langer voor het ei gaar is. Het ei moet een beetje gaan bubbelen zodra je het in de pan laat glijden: dan is de pan precies heet genoeg.

De beste manier om de bovenkant van het ei gaar te krijgen
Een van de lastigste dingen bij een ei bakken is ervoor zorgen dat de bovenkant van het ei ook op tijd gaar is. Een vloeibare dooier is lekker, maar vloeibaar eiwit? Liever niet. Wat helpt is om tijdens het bakken een deksel op de pan te leggen: dankzij de warmte en stoom gaart de bovenzijde beter. Nog makkelijker: draai het ei om en bak de andere kant ook even aan.

Hoe lang bakken?
Hoe lang je een ei in de pan houdt hangt helemaal af van wat je zelf lekker vindt. Het eiwit gaart binnen een paar minuten, zeker als de deksel een minuut of twee op de pan legt. Als het eiwit net gestold is, zijn de eidooiers nog vloeibaar. Dat is meestal het moment dat ik mijn eitje op een bord leg, maar als je liever een wat minder vloeibaar ei hebt, bak rustig door. Voel af en toe met je vinger aan de dooier om te kijken in hoeverre die gestold is.

Hier nog wat lekkere recepten op Kookse.tv , bijvoorbeeld verschillende omelet recepten of (een van mijn favoriete ook) scrambled eggs!