Het vinkje? Check!

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Drink jij nog verse muntthee? Ja?!! Oh My God, verse muntthee is zo 2013! Nu moet je Matcha thee drinken. Matcha is geconcentreerde groene thee poeder en bevordert de stofwisseling en vetverbranding.

Echt veel beter! Dan drink jij zeker ook nog fruit smoothies? Nee, he??, onder welke steen heb jij geleefd? Je moet gewoon fruit eten. Je lichaam krijgt anders te veel suiker in 1x binnen. Ik eet alleen nog maar fruit, ik drink het nooit meer.

Dit zou zo maar een gesprek tussen 2 health goeroe’s zijn geweest. Massa’s mensen die alles uitpluizen om een zo gezond mogelijke levensstijl na te leven. Echt heel knap, maar niets voor mij. Te moeilijk en ik mis de discipline er voor. En, nog belangrijker; Ik krijg al rillingen bij het idee dat ik s’ochtends naar de blender loop en er spinazie in doe om mijn ontbijtje klaar te maken. Doe mij maar een lekkere boterham oude kaas.

Ik ben van de “oude stempel” , ik eet waar ik zin in heb en zolang ik me naast de normale maaltijden om niet buitensporig vergrijp aan chocolade, fris, of andere lekkernijen, is het goed. En mocht ik het idee hebben dat ik te veel aankom dan eet ik een tijdje geen chips, chocolade en andere lekkernijen.  Of ik sport wat meer. 

Toch merk ik dat ook ik de laatste tijd steeds vaker op verpakkingen kijk om te zien wat er in het produkt zit.

Wellicht komt dat omdat ik nu kleine kinderen heb en meer de verantwoordelijkheid voel dat zij ook gezond leven. Maar stiekem denk ik dat het komt omdat er nu altijd snoep in huis is en ik zelf daar ook goed van eet.

Anyway, ik kom steeds vaker het vinkje tegen op de verpakkingen van voedingsmiddelen. Misschien komt het omdat ik me er nooit in verdiept had maar ik wist niet waar het voor stond. Het doel van het Vinkje blijkt te zijn om bedrijven aan te sporen producten minder vet, zoet en zout te maken. En om mensen in één oogopslag duidelijk te maken welke producten binnen een productgroep minder suiker, zout of verzadigd vet bevatten. Producenten nemen zelf verantwoordelijkheid om het keurmerk op de verpakking te zetten. Het Vinkje wijst op de betere keuze binnen een specifieke categorie producten. Er zijn 2 varianten, het Vinkje met de groene cirkel is voor de gezondere keuze binnen productgroepen uit de Schijf van Vijf (een voorbeeld: volkorenbrood met meer vezels en minder zout). Het Vinkje met de blauwe cirkel staat op betere producten in groepen die niet tot de Schijf van Vijf behoren (een voorbeeld: soep met minder zout). Alle producten voldoen aan criteria van onafhankelijke wetenschappers.  

Halleluja! Het vinkje, check het dus voortaan!

Ik hoef niets anders te doen dan normaal. Ik let er alleen op of er een Vinkje op de verpakking zit. Dan weet ik altijd dat dit de bewuste keuze is. En er van uitgaande dat je er zelf meestal niets van merkt of dat je er gewoon even aan moeten wennen, waarom zou je het niet doen? Ideaal met minimale inspanning leef je gezonder? Zijn er nog meer tips om met minimale inspanning nog gezonder te leven. laat het mij dan weten! Daar sta ik altijd open voor :-).