Hoe drankjes sneller af te koelen

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Zelf heb ik vaak het probleem dat ik zin heb in een ijs koud drankje maar heb niets kouds in de koelkast staan. Dit kan natuurlijk worden opgelost door er wat blokjes ijs in te gooien, maar dit verwaterd dan weer snel mijn drankje. Of wat als je nu een hele fles wijn wil afkoelen? Dan zijn ijsblokjes al snel uitgesloten.

 

Wel geen paniek want ik heb nu de ideale oplossing voor dit probleem. Je zal nog steeds ijsblokjes nodig hebben, maar we gaan ze dit maal op een andere manier gebruiken.

 

Al wat je nodig hebt voor deze handige top is een grote (ijzeren) kom die groot genoeg zodat je blikje of fles hierin pas. Vul de bodem van de kom met koud water (zo koud mogelijk) en vul dit vervolgens met ijsblokjes. Plaats je blikjes of flesjes in het ijs. Je denkt waarschijnlijk dat dit nu heel lang gaat duren voor je drankje koud zal worden, maar wacht, er is meer. Strooi nu een goedde hoeveelheid zout over het ijs en wacht voor 1-2 minutes.

Je drankje zal 10-15 graden dalen in temperatuur! Geloof je me niet? Stel dan de proef op de som en steek een thermometer in je blikje en zie zelf hoe de temperatuur drastisch daalt.

Voor de scheikunde onder jullie is hier ook een zeer goede verklaring voor.

Voor de temperatuur te dalen is er energie (warmte nodig). In dit geval komt dit van de hitte van de vloeistof in de fles. Vloeistof koelt dingen sneller af. Het zout speelt dan weer een belangrijke rol in het sneller smelten van het ijs – net zoals je zout op ijs gooit in de winter om het te ontvriezen. Om het ijs te doen smelten is er energie nodig, die dan weer uit de vloeistof van je drankje wordt getrokken.

Daar heb je het dan de beste manier om alle drankjes in flessen of blikjes af te koelen en de wetenschap die erachter zit. Zo kan je dan ook weer je vrienden imponeren met je kennis.

Deze techniek werkt ook geweldig voor ijsemmers. En sinds je dan toch een koude fles drank hebt klaarstaan, gebruik het dan voor een van deze lekkere cocktails te maken.