Hoe maak je de perfecte burgers?

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Welk gehakt heb ik nodig?
Het begint allemaal met de keuze van het gehakt. Rundergehakt! Je kan het natuurlijk in elke supermarkt halen, maar veel slimmer is het om het gehakt bij een slager te halen.
Het gehakt bij een slager heeft vaak een wat hoger vetgehalte, wat je nodig hebt om een heerlijke sappige hamburger te krijgen. Ideaal is gehakt met een vetpercentage van 20-25%

Leg je gehakt in de koelkast.
Vlees droogt snel uit, ook gehakt. Om die sappige burger te krijgen wil je dus zoveel mogelijk vocht in het vlees behouden. Bewaar daarom je gehakt zo lang mogelijk in de koelkast totdat je het gaat verwerken.

Ga niet kneden.
Wat de meesten mensen doen, inclusief ikzelf voordat ik beter wist, is het gehakt flink kneden om alle ingrediënten door elkaar te mengen. Veel beter is het om het met je vingertoppen door elkaar te mengen, zodat het vlees “luchtig” blijft. Luchtig? Juist. Wanneer vlees in aanraking komt met hitte gaat het krimpen. Dus een hele stevige burger die gaat krimpen wordt nog steviger, een ander mooi woord daarvoor is: taai!

Gebruik 2 handen
Wanneer je het gehakt voorzichtig door elkaar gemengd hebt, verdeel dan het gehakt in gelijke delen. Ga geen bal rollen en die vervolgens platslaan, maar probeer het met 1 hand langzaam omlaag te drukken en met je andere hand de randen te gaan vormen. Zo behoud je nog die gewenste luchtigheid in je vlees.

Grootte en vorm
Zoals hierboven al staat krimpt een hamburger wanneer hij verhit gaat worden.
Maak daarom altijd je burgers 1 of 2 cm groter dan je broodje.
Wat ook heel belangrijk is, is om met je duim in het midden een kuiltje te maken. Hoeft niet diep te zijn, maar als je het niet doet, zullen je burgers er eerder uit gaan zien als gehaktballen.

Pak ze in met folie
Wanneer je de burgers hebt gevormd, pak ze dan in met huishoudfolie. De sappen blijven zo beter in je vlees bewaard. Daarnaast kan je ze op die manier ook weer in de koelkast leggen, voor als je ze pas later wil bereiden.

Voor een heerlijk recept, probeer deze zelfgemaakte whiskeyburgers eens! Benieuwd naar meer informatie over mij en mijn passie voor barbecueën, lees hier mijn blog.