Klassiek met kerst

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Klassiek met kerst

Wat drink je met de kerst? vroeg een vriend mij laatst. Ik moest toegeven dat ik met de feestdagen vaak terugval op klassieke gebieden. Waarom? Het heeft denk ik te maken met de tijd van het jaar, de klassieke gerechten, oude bekenden over de vloer en de lange donkere dagen. Dat is gewoon een mooi moment om een fles met geschiedenis en naam te serveren.

Terwijl ik op mijn praatstoel kroop en vervolgde dat er toch niets mooier was dan een prachtige fles Champagne open te knallen stelde mijn vriend de veelgestelde vraag. Champagne? Is dat eigenlijk niet etiket-drinken? Kan je niet beter een Prosecco of een Cava drinken? Dit is natuurlijk een heel terechte vraag aangezien een beetje Champagne al snel een aanslag is op je huishoudelijke cashflow.

Echter, een goede Champagne is een verhaal apart. Er is werkelijk geen gebied dat in de buurt komt van de kwaliteit van Champagne. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en natuurlijk zijn er minder goede Champagnes maar dat zijn er bijzonder weinig. Juist ook Champagnes van de grote bekende huizen zijn tegenwoordig van uitstekende kwaliteit.

Champagne is een buitenbeentje in wijnland. Het wordt gemaakt in een gebied dat koud en nat is en de druiven rijpen daardoor maar beperkt. De wijn die hiervan gemaakt wordt is zuur en dun. Dit is, zo blijkt echter, de perfect basis. Aan deze zure basiswijn wordt suiker en gist toegevoegd en dit wordt gebotteld. Er vindt nu een tweede vergisting op fles plaats, waarbij het vrijkomende koolzuur niet kan ontsnappen en mooie bubbels creëert.

En nu komt de truc. Nadat de gistcellen hun werk hebben gedaan sterven ze af en negen maanden hierna gaan ze zichzelf afbreken (ook wel autolyse genoemd). Dit proces is DE smaakmaker van Champagne en resulteert in aroma’s als vers brood, toast en acaciabloesem. Goede Champagnes liggen al snel 24 tot 36 maanden op hun gist en Vintage Champagnes (gemaakt van druiven uit één jaargang) wel zes tot tien jaar. 

Terugkomend op de vraag van mijn vriend, over de Prosecco en Cava. Hier is natuurlijk niets mis mee maar je kan ze moeilijk vergelijken met Champagne. Beter is het om ze te beoordelen op hun eigen merites en de dikwijls uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.

Resumerend, natuurlijk betaal je voor de naam Champagne, maar er staat wel een kwaliteit tegenover die zelden door zijn imitators wordt gehaald. Voor echt bijzondere gelegenheden verdedig ik dan ook met kracht de enige echte. Champagne!

Om 2011 in stijl af te sluiten en 2012 mooi en met verve in te luiden hebben we een paar waanzinnig scherpe aanbiedingen samengesteld. Let op! Deze aanbiedingen gelden alleen voor Vindictnews lezers en moeten dus vanuit de nieuwsbrief worden besteld (vanaf de website is het duurder). Er is een Champagne aanbieding van een van de allerbeste huizen van de Champagne, een Diner Box vol met klassieke kerstwijnen en, last but not least bieden we de Vinoo Award Box aan voor het spreekwoordelijke prikkie!

Namens heel Vindict wens ik alle lezers alvast een paar fantastische laatste weken in 2011 en dat 2012 net zo mooi en bruisend mag zijn als een heel mooie Champagne!

O ja nog een prachtig champagne cocktail recept voor jullie: