Koken met groenten

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Groenten zijn gezond, maar ook lekker! Helaas worden groenten niet genoeg gegeten. Dit is vreemd want de lekkerste gerechten maken gebruik van een groot aantal groenten.


Welke groepen groenten bestaan er?

Groenten worden hoofdzakelijk ingedeeld in 6 groepen namelijk: bladgroenten, steelgroenten, wortelgroenten, bloemgroenten, peulvrucht groenten en vlezige vrucht groenten. De naamgeving hangt af van het gedeelten van de groenten die worden opgegeten.


Onder de bladgroenten vinden we onder andere andijvie, artisjok en sla. Enkele voorbeelden van steelgroenten daarentegen zijn bleekselderij, prei en rabarber terwijl wortelgroenten voornamelijk wortelgewassen zijn zoals jawel, de wortel. Bij de zogeheten bloemgroenten word de bloem opgegeten. Enkele voorbeelden hiervan zijn bloemkool en broccoli. Peulvrucht groenten zijn de meest gebruikte en meest voedzame groenten. Een zeer vaak geconsumeerde groente hierbij is de boon.


Lekkere recepten met groenten

Wanneer je wil gaan koken met groenten, moet je zeker een kijkje nemen bij de Chinese keuken. Chinees eten bevat hoofdzakelijk groenten, bereid op een wijze waar je bij gaat watertanden, bijvoorbeeld dit recept voor roergebakken garnalen. Dit recept bevat bijna elke groente uit de vooraf besproken groenten soorten. Zo bevat deze overheerlijke roergebakken garnalen paprika, peultjes, winterwortel, gemberwortel en lente-ui. Kortom, een overheerlijk recept met een ruim aanbod aan groenten.


Je kan natuurlijk ook kiezen voor een traditioneel Hollands recept met groenten zoals deze schorseneren in peterseliesaus. Schorseneren zijn net zoals broccoli vaak een vergeten groente. Wat erg jammer is want schorseneren zijn echt heerlijke groenten, dit is ook niet anders in dit recept en is een echte aanrader.


Ook als bijgerecht kan je gebruik maken van groenten, zoals in deze Griekse tzatziki. Dit is een overheerlijk bijgerecht met lekkere groenten zoals komkommer en knoflook.


Natuurlijk mogen we de Italiaanse keuken zeker niet vergeten wanneer het op groenten aankomt. Zo is deze pasta met verborgen groente een ideaal voorbeeld hoe groenten smakelijk kunnen zijn. Indien je kinderen niet graag groenten eten, moet je dit recept vast en zeker proberen. Je ziet de groenten niet, maar ze zijn wel aanwezig!