Matcha: Japanse groene theepoeder

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Groene theepoeder

Bij het drinken van thee neem ik altijd gauw een theezakje, want het is lekker makkelijker. Maar er zijn meer manieren om thee te drinken. Bij het bezoeken van Chinezen krijg ik vaak thee gezet met losse theebladeren, terwijl Japanners me thee inschenken waarin theepoeder is opgelost.

Thee in poedervorm vindt zijn oorsprong in China en is door de Zen boeddhisten naar Japan gebracht. Hoewel Chinezen geen thee meer drinken in poedervorm is het in Japan enorm populair. De meest bekende variant is groene theepoeder, ook wel bekend als matcha.

Gezondheidsvoordelen
Net als gewone groene thee, heeft ook groene theepoeder veel gezondheidsvoordelen: het is caloriearm, het geeft energie, je kan het gebruiken als detox en het is rijk aan vitamine en mineralen, maar het bevat wel cafeïne.

Matcha in gerechten
Thee wordt vaak ook in recepten gebruikt. In Japan wordt groene theepoeder gebruikt bij theeceremonies, maar het wordt ook veel in snacks, toetjes en drinken verwerkt. Misschien heb je bij een sushirestaurant weleens groene theeijs gehad? In veel cafés en restaurant verkopen ze nu ook lattes, smoothies en milkshakes met groene theepoeder en ook zie je veel vaker koekjes, taarten, chocolade en pudding met deze groene kleur en smaak.
Matcha recipes