Motoren, vlees, vrouwen, auto’s en vlees. Vlees!!

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Mannen zijn redelijk makkelijk. Wanneer je ze blij wil maken zijn er een aantal dingen die vrij zeker werken: motoren, vrouwen, auto’s en vlees. Vlees!!
Zelden voelt een man zich zo mannelijk als wanneer hij achter een barbecue de mooiste (grote) stukken vlees staat te grillen. Enkele jaren geleden ben ik ook zo’n man geworden.

Naast mijn alter ego ‘barbecueman’ heb ik ook nog een normaal leven. 11 jaar geleden ben ik vanuit een klein dorpje in de buurt van Eindhoven voor mijn studie naar Breda verhuisd. Meteen was ik verknocht aan deze bourgondische stad en geen haar op mijn hoofd die eraan heeft gedacht om hier weg te gaan.

Ik begon als barman in een café en uiteindelijk werd ik daar een van de 2 bedrijfsleiders. Als medewerker van een café kom je in aanraking met allerlei soorten drank, van speciaalbieren tot binnen- en buitenlands gedestilleerd. Mijn collega bedrijfsleider was naast zijn voorliefde voor de horeca, ook geïnteresseerd in barbecueën. Ieder jaar met zijn verjaardag gaf hij een grote barbecue voor alle familie en vrienden. Daar merkte ik al dat de combinatie vuur en vlees mijn aandacht trok. Het duurde daarom ook niet lang totdat ik een voorliefde voor het barbecueën kreeg.

Met mijn boerenverstand van barbecueën ben ik naar de winkel gegaan om zelf een barbecue aan te schaffen. “Ik wil de grootste en beste Weber die u heeft!” vertelde ik de verkoper. De verkoper begon gelijk te lachen en herkende deze vraag hoogst waarschijnlijk. 😉  Uiteindelijk kwam de verkoper terug met een Weber Premium Touch met een doorsnee van 57 centimeter. Ik voelde me net een klein kind in een snoepwinkel, wat was ik blij met mijn eerste eigen barbecue! Sindsdien ben ik verslaafd aan barbecueën.

Eerst begon ik met ‘gewoon’ grillen, je kent het wel, dunne lapjes vlees opwarmen boven een veel te hete barbecue waarna je gasten eerst met hun mes het zwartgeblakerde vlees proberen schoon te maken. Maar uiteindelijk ben ik gaan experimenteren met allerlei soorten vlees en mijn barbecuekunsten groeiden enorm. Ik begon met verschillende rubs te maken, vlees een dag van tevoren in de marinade gooien, smaken combineren, slow-cooking, roken, stomen etc.

Eten is een sociaal proces dus mijn vrienden waren vaak het slachtoffer om mijn nieuwe creaties te proeven. Uiteindelijk voelden zij zich geen slachtoffers meer, maar sloten ze de avond af met de vraag wanneer ze weer mochten komen eten. Ik werd een ware kunstenaar met de barbecue.

Vooral slow cooking en het roken van vlees vind ik het leukste om te doen. Het enige nadeel daarvan is dat het vaak veel tijd kost. Afgelopen weken had ik het erg druk en daarom bleef er weinig tijd over om te barbecueën. Dus ben ik op zoek gegaan naar iets waar ik niet al te lang mee bezig zou zijn, maar wel iets waarvan de meeste mannen gaan watertanden. Precies, hamburgers!!

Op elke hoek van de straat kun je hamburgers kopen, de burgertenten schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar heb je ze al eens zelf bereid? Ik kan vertellen dat het zeker de moeite waard is. Vorige week nodigde ik twee vrienden uit om hamburgers te komen eten (overheerlijke whiskeyhamerburgers wel te verstaan!). Ik kocht anderhalve kilo gehakt, brioche broodjes, whiskey (ik grijp elke kans aan om drank in mijn eten te verwerken) en ik ben aan de slag gegaan. Het resultaat mocht er zeker wezen, 6 grote, sappige, dikke, smaakvolle hamburgers. Ze waren fantastisch! Als een stel hongerige hyena’s hadden we ze zo op en na een half uur was er geen kruimel meer over. Een beter compliment kan een kok niet krijgen.  Wil jij ze ook proberen? Bekijk hier het recept voor de whiskeyhamburgers  dan en lees hier nog wat meer tips over het maken van hamburgers.