Pesto van boerenkool

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Superfood van eigen bodem? Jazeker: boerenkool! Boerenkool geeft veel energie en zorgt voor een goede weerstand. Deze groente bevat per 100 gram 41 kcal en 2,5 gram vezels. Het is de wintergroente met de meeste vitamines en mineralen; volop vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, E, foliumzuur, calcium, ijzer en fosfor. Nu moet ik eerlijk bekennen, boerenkool was geen favoriet van mij, maar inmiddels ben ik erachter dat je deze groente zo divers kan gebruiken en bereiden (zoals deze chips met zeezout  of sojasaus, of bijvoorbeeld deze pesto!), dat ie inmiddels zeker bij de favorieten hoort. Boerenkool: superfood & superlekker. 

 

 

De pesto is makkelijk te maken en ideaal als de boerenkool er niet meer perfect uit ziet, maar nog wel prima te eten is. Het principe is hetzelfde als de standaard pesto: basilicum, knoflook, olijfolie, pijnboompitten, parmezaanse kaas, peper & zout. Alleen vervang je de basilicum voor de boerenkool. (Bij deze versie heb ik gekozen voor pecannoten in plaats van pijnboompitten en pecorino (schapenkaas) in plaats van parmezaanse kaas, hoeveelheden blijven hetzelfde.)

 

Ingrediënten:
– 200 gr verse boerenkool, fijn gesneden
– 100 gr pecannoten
– 1 teen knoflook, fijn
– 100 gr pecorino kaas
– circa 8 eetlepels olijfolie
– peper & zout

Voeg alle ingrediënten in de vijzel, keukenmachine of blender – en mix it! Tussendoor even proeven en extra peper/zout toevoegen, of extra olijfolie als de pesto nog niet smeuïg genoeg is. Heerlijk als pesto door de pasta, en geef ‘m extra pit door nog gorgonzola blokjes toe te voegen. Maar ook geschikt als pestospread op brood; borrelhapje of  lunch.

Boerenkoolpesto2

 

Bewaren: pesto in een bakje of potje overscheppen, giet er een laagje olijfolie overheen en sluit goed af. Circa 2 weken houdbaar in de koelkast. (Ps. boerenkool is hartstikke gezond, maar door de toevoeging van kaas en olie valt dit recept niet onder de categorie ‘healthy’. Eet met mate)

 

Bron informatie & voedingswaarde boerenkool: Gezondheidsnet.nl