Pompoenbladeren eten

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Begin dit jaar besloot ik een paar pompoenzaden te planten. Misschien kan ik straks met Halloween dan een zelfgekweekte pompoen uithollen en snijden – lijkt me best leuk voor een keer. Ik heb geen hele groene vingers, maar een pompoenplantje opkweken is gelukkig niet zo moeilijk. Een groot stuk van mijn tuin is inmiddels bedekt met grote groene pompoenbladeren, waaronder straks hopelijk een paar mooie oranje pompoenen zullen verschijnen. Maar tot het zover is kan je ook al aan de slag met pompoenbladeren! De wat kleinere, jongere bladeren blijken prima eetbaar te zijn en zelfs gewild in vele wereldkeukens.

Pompoenbladeren klaarmaken

Houd het blad ondersteboven bij het steeltje. Je ziet dat de steel hol is. Gebruik de nagel van je duim om de helft of een derde van de steel doormidden te splijten en buig het naar achteren, zodat je de binnenkant ziet maar de buitenste vezels nog wel heel blijven. Trek dan rustig aan het steeltje zodat je de vezels aan de buitenkant van de steel en het blad meetrekt (denk aan het schoonmaken van bleekselderij). Herhaal dit met andere bladeren tot je een flinke stapel bladeren hebt gehad, want net als met andere bladgroente slinken pompoenbladeren flink bij het koken.

Pompoenbladeren bereiden

Als je een stapel schoongemaakte pompoenbladeren hebt kun je ze op verschillende manieren bereiden. In Malawi zijn simpele gestoofde pompoenbladeren met tomaten erg geliefd: je hebt maar een paar minuten nodig voor de bladeren zacht zijn. Italiaanse pastarecepten gebruiken de bladeren en steeltjes die eerst kort worden geblancheerd en dan worden gebakken in olie met knoflook, waarna ze gemengd worden met fijngesneden tomaten. Het Maleisische gerecht Pucuk Labu combineert de kleine zachte pompoenbladeren met ansjovis, knoflook en fijngesneden ui in kokosmelk.

Hoe smaken pompoenbladeren?

Tsja, maar hoe smaken pompoenbladeren nu? Ze zijn niet bitter, zoals andere groene bladgroenten weleens zijn, dat verbaasde me. Ik denk dat het de zoetste bladgroente is die ik ooit geproefd hebt. De smaak doet denken aan een mix van sperziebonen, broccoli, spinazie en asperges. Een van de recepten waar je ze in zou kunnen verwerken is een heerlijke risotto met spinazie.

Heb jij weleens pompoenbladeren gegeten? Wat eet jij uit eigen tuin wat andere zouden weggooien?