Recepten met cola

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

koken met cola

Bij cola denk ik vaak aan een lekkere verfrissing tijdens een borrel of in een café, maar cola in gerechten? Het is niet iets wat ik dagelijks tegenkom. De eerste keer dat ik over een recept met cola hoorde, was cola met kippenvleugels. Een bekend Chinees recept waarbij de westerse cola een oosters tintje had gekregen.

Cola in hoofdgerechten
Bij het bereiden van cola met kippenvleugels maak je eerst een marinadesaus met sojasaus en cola en marineer je de kippenvleugels erin. Vervolgens bak je de kippenvleugels in olie en voeg je de marinadesaus toe. Laat het pruttelen totdat de saus dik wordt en voeg naar smaak knoflook, peper en lente-ui toe. In de Amerikaanse variant wordt er ketchup gebruikt in plaats van sojasaus. Ook Hongaarse goulash kan je met cola maken. Hierbij vervang je water door cola.

Zoete varianten
Heb je toch liever een zoet gerecht? Met cola kun je ook lekkere taarten bakken. Maak eens een chocoladetaart, vanillecake of muffins en vervang water door cola. Omdat cola bij het uitschenken gaat schuimen is het voor het afmeten handig om cola eerst op kamertemperatuur te laten komen en bij het uitschenken snel te roeren. Cola kan ook goed gebruikt worden om glazuur te maken.

Welk recept met cola lijkt jou leuk om te proberen?