Red mijn verse brood

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Er gaat niets boven lekker vers, gebakken brood, vind ik. Althans in de eerste twee dagen. Daarna wordt het een soort baksteen waar met geen mogelijkheid doorheen te komen.  Niet lekker en vooral erg zonde van het brood.

Hier zijn 2 oplossingen voor – je eet een heel brood in twee dagen op, wat niet altijd aan te raden is of…. je stopt de tijd!

Je kan met een iets ouder brood namelijk nog heerlijke dingen maken. Zo kan je brood drogen en verkruimelen om het als paneermeel te gebruiken. Ook een goede tip, je kunt het invriezen om er later tosti’s mee te maken. Of je kunt ze in olijfolie en kruiden bakken om ze te gebruiken als croutons. Er zijn dus eigenlijk heel veel creatieve dingen te doen met brood wat eigenlijk niet meer goed is.

Maar als je koppig bent en toch graag wat langer van je brood wilt genieten, zijn er gelukkig een paar manieren waarop je je brood langer vers kunt houden. Wat je vooral niet moet doen, is je brood in de koelkast leggen. Een goede plek om je wortelen knapperig te houden en je melk koud. Helaas niet de juiste plek om je brood vers te houden. Wetenschappelijk gezien zal je brood juist sneller bederven in de koelkast vanwege de lage temperatuur. Maar wat dan wel?

Een keramische broodtrommel is ideaal voor de luchtcirculatie. Genoeg circulatie om je brood vochtig te houden, zonder het uit te drogen. Als je geen plaats hebt voor een broodtrommel, of geen zin om er een aan te schaffen, is er niets aan de hand. De simpelste manier om dit te bewerkstelligen is om je brood met de aangesneden kant in een kartonnen zakje te doen. Zo droogt het aangebroken stukje niet uit.

Je kunt hetzelfde bereiken door het brood in een papieren zakje te bewaren. Dit zal je brood helemaal beschermen tegen invloeden van buitenaf (insecten of hevige temperatuurschommelingen).
Als je je brood écht lang vers wilt houden, raden wij toch aan het in een plastic zakje te doen. Zorg er wel voor dat je alle lucht laat ontsnappen voor je de zak sluit. De korst zal dan zacht worden, maar je brood zelf zal niet vroegtijdig uitdrogen of hard worden. Wanneer het tegen jouw zin in toch te zacht is geworden, kun je het even aanbakken of in de toaster doen.

Kijk zelf wat bij jouw brood, je huis en je levensstijl past. En niet te vergeten: geniet van je broodje!

En wil je er heerlijke tosti’s mee maken kijken dan voor even naar deze heerlijke tosti met kaas en ui of deze tosti met brie