Riesling wijn

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Riesling is terug van weggeweest , zeggen ze. Wat mij betreft is ‘zij’ nooit weg geweest. Terecht dus dat er weer meer aandacht voor deze nobele druif is. Hoge zuren, petroleumgeuren en gouden druppels…Riesling heeft vele verschijningsvormen, van mierzoette dessertwijn tot frisse droge zomerse terraswijn. Eén kenmerk hebben ze allemaal, hoge zuren. Door die hoge zuren kunnen de wijnen niet alleen heel mooi ouderen (zelfs zonder hoge alcohol- en suikergehaltes), ze geven ook ook de dessertwijnen hun spanning (tegenover zoet met je altijd mooie zuren hebben).


Een ander bekend kenmerk van riesling is de ‘gout de petrol’, oftewel de petrolium geur / smaak. Deze kan bij oude en bij jonge rieslings voorkomen. Het is een ‘hot item’, want in wijnland wordt veel over deze ‘gout’ gedicusieerd. Je hebt mensen die zeggen dat dit aroma een fout is in de wijn, anderen vinden juist dat het in rieslings hoort. Weer anderen vinden dat ’t bij oudere wel mag en dat ’t bij jonge wijn een fout is. Feit is dat de langzaam rijpende, oorspronkelijk uit een koud klimaat komende riesling in nieuwe wereld landen vaak snel rijp is (veel zon) en vaak die petrol-geur heeft, ook als de wijn jong is. Volgens mij dus proberen…en zelf bepalen wat je lekker vindt.Wat verder nog heel eigen is aan de nobele druif is zijn vermogen om bij allerlei gerechten te passen. Zelf vind ik riesling bijvoorbeeld geweldig bij hete Thaise curry’s.

Een aantal van onze rieslings is nu in de aanbieding. Sterker nog, we hebben een doos met 6 verschillende rieslings samengesteld en bieden deze als lezersactie aan. Eén van mijn persoonlijke favorieten is de Niersteiner. Een frisse, droge, zomerse voor het terras. Met fruit en zuren, niet complex maar wel loepzuiver en nu zelfs onder de 5 euro.


Tot slot, nog een andere persoonlijke favoriet is de Piesporter Goldtröpchen van Reichsgraf von Kesselstatt (mooie naam toch). Complexe smaken en ragfijne zuren omringd door een randje van zoet.