Soba, een Japanse noedel

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

koude soba

Spaghetti, bami, eiermie, mihoen, het zijn bekende hoofdingrediënten bij een maaltijd. Een minder bekende variant die ik ken is soba, een Japanse noedel gemaakt van boekweit (de vertaling van soba uit het Japans) die net zo dik is als spaghetti. Soba is ontstaan in de Edo periode (periode tussen 1603 en 1868 in de Japanse geschiedenis) en in die tijd was het verbouwen van boekweit erg populair, omdat ze goed gedijen op arme gronden. Soba wordt vooral rond nieuw jaar gegeten en vroeger begroetten mensen na een verhuizing hun nieuwe buren met het serveren van soba.

Warm of koud?
Soba kan zowel warm als koud gegeten worden. Koude soba wordt vaak geserveerd op een bamboe rek en gegarneerd met gedroogde zeewier. Daarbij hoort een dipsaus gemaakt van dashi, sojasaus, mirin en af en toe wasabi en lente-ui. Warme soba wordt geserveerd als een soep met een bouillon bestaande uit sojasaus, mirin, bonitovlokken en diverse ingrediënten, zoals tofu, champignon en lente-ui.
Er zijn verschillende recepten waarvan de samenstelling van de ingrediënten anders zijn. Ook zijn er verschillende soorten soba noodles, afhankelijk van de regio in Japan waar ze vandaan komen. Ook komen ze met verschillende smaken, zoals de smaken groene thee of zeewier.