Super food Chia Zaad

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Wie ben ik? Het helpt bij afvallen, verbetert de werking van je hersenen, verlaagt je cholesterol, verhoogt je weerstand, zorgt voor minder risico op hart- en vaatziekten, houdt je bloedsuikerspiegel laag, vertraagt het verouderingsproces, werkt tegen stress, zorgt voor sterkte nagels en helpt je haar groeien. Is er een nieuwe wonderpil op de markt? Nee! Dit zijn de eigenschappen van super food chia zaad!

Super food chia zaad

Chia zaad is een zeer krachtig super food dat eeuwenlang gegeten werd door Maya’s, Azteken en de Inca’s. “Chia” betekent zelfs letterlijk “kracht” in de oude Maya taal. Dit zaadje komt van de Salvia hispanica, familie van de muntplant uit Mexico. Maar genoeg historische praat, wat doet dit ieniemienie zaadje voor jou?

Chia zaad valt in de categorie super food vanwege zijn hoge percentage aan omega-3 vetzuren, vezels, eiwitten, antioxidanten en proteïnen en mineralen. Deze hoogwaardige voedingstoffen zorgen ervoor dat je onder andere sneller en gemakkelijk afvalt, zonder dat je honger krijgt.

Geen suikerpiek door chia zaad

Chia zaad absorbeert namelijk tot 9 keer zijn lichaamsgewicht aan water. En vanwege het makkelijke gebruik en de enorme hoeveelheden vezels geeft chia je een vol en verzadigd gevoel. 100 gram chia zaad bevat slechts 137 calorieën terwijl het maar liefst 4 gram aan proteïnen oplevert en 11 gram aan vezels. Als de chia zaadjes bijvoorbeeld tien minuten in water worden geweekt, wordt het een beetje een geleiachtig geheel wat er in je maag voor zorgt dat de omzetting van koolhydraten naar suikers wordt vertraagd. Hierdoor blijven je hormonen beter in balans en ontstaat er een zwakkere suikerpiek in je bloed, waardoor je lijf minder insuline hoeft aan te maken. En, inderdaad, dat draagt er aan bij dat je sneller gewicht verliest.

Benieuwd waar chia zaad nog meer goed voor is? En hoe je chia zaad kunt eten? Lees dan verder op I Love Health.