Tafel dekken met Pasen

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Tafel dekken met pasen

Met Mde volgende basisregels kun je je tafel dekken met pasen op een leuke en gevarieerde wijze, zo creëer je stapsgewijs een prachtig gedekte paastafel. Succes verzekerd!

Geen lopers, geen placemats, maar tafellaken!
Tegenwoordig krijg je de indruk dat lopers en placemats het gewonnen hebben van het tafellaken. Maar voor klassiek gedekte tafel is een tafelkleed echter nog steeds een must. Voor Pasen zijn de kleuren natuurlijk geel, blauw en groen. Probeer textiel, porselein, bestek, glazen en tafeldecoratie qua kleur zo op elkaar af te stemmen, dat de hele compositie een gevoel van rust en balans overbrengt. Zorg dat servetten en tafellinnen tot dezelfde kleurenfamilie behoren of interessante accenten geven.

Goed begin met de perfect gedekte ontbijt/brunchtafel

Begin met het ontbijtbord.
Daarna met het bestek. Leg het mes rechts en de vork links van het bord.
Het sapglas staat achter het koffiekopje met schotel in een schuine lijn.
Bij het ontbijt staat het eierdopje boven het bord. Gebruik voor het eten van ei een eierlepel van kunststof of hoorn. Geen metaal of zilver. Dit tast de smaak van het ei aan.
Paasdiner in paassfeer

Begin met het onderbord, gevolgd door het dinerbord.

Voor een meergangendiner plaatst u het bestek altijd in de volgorde waarin ze worden gebruikt, van buiten naar binnen. Dus: soeplepels helemaal rechts aan de buitenkant, vervolgens het wisbestek en dan het tafelbestek. Het dessertbestek (ook voor fruit en kaas) ligt in horizontale richting boven het (onder)bord.
Het broodbordje staat links van het bord. Het botermesje ligt erop aan de rechterzijde, het lemmet is – net als bij de tafelmessen – naar links gericht. Zorg ervoor dat alle greepeinden een rechte lijn vormen.
Ook de glazen dienen in volgorde van het menu te staan. Het is leuk om met Pasen een gekleurd waterglas te gebruiken.
Finishing touch: bloemstukjes, kaarsen, eitjes en meer
Bloemen toveren de tafel in prachtige paassfeer. Ze worden in de regel midden op tafel geplaatst. Met Pasen is het leuk om allemaal kleine bloemstukjes op de tafel te plaatsen. Hetzelfde geldt voor kaarsen. Hou er rekening mee dat oogcontact niet belemmerd wordt.Om het voorjaar extra te accentueren kan je nepeitjes, bloemblaadjes of schelpjes over tafel strooien. Wil je nóg creatiever aan de slag, gebruik dan de dekschaal als bloemenvaas. Plaats hierin een stukje oase en vul de dekschaal met bijvoorbeeld gele rozen.

Zoek je voor je prachtige paas tafel ook nog heerlijk recepten dan kun je eens kijken op de paas recepten pagina van Kookse.tv. Hier staan allerlei lekkere recepten zoals paas broodjes en paas muffins.