Wanneer is een meloen rijp

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Ze zien er zo aanlokkelijk uit, zeker op hete zomerdagen: watermeloenen, galiameloenen, honingmeloenen..ik lust elke soort meloen. Even snijden, paar uurtjes af laten koelen in de koelkast, ik kan me geen verfrissender én gezonder tussendoortje bedenken! Maar die vlieger gaat alleen op als de meloen echt goed rijp is, want alleen van een zoetige sappige meloen is het echt genieten. En helaas valt dat vaak nogal eens tegen bij het doorsnijden van de meloen. Gelukkig zijn er een paar slimme trucjes om uit te vogelen of een meloen echt rijp is. En volgens mij werken ze, want ik heb deze tips natuurlijk eerst uitgeprobeerd en toeval of niet, ik had elke keer een heerlijke meloen. Dus probeer ze zeker uit!

1. Bekijk eventuele beschadigingen

Bekijk eerst hoe de meloen eruit ziet. Zijn er beschadigingen, zachte plekken of scheuren? Laat die maar liggen, kies voor een onbeschadigde meloen. Een goede meloen is er één zonder scheuren, zachte plekken, butsen of schimmelplekjes.

2. Check de kleur

Bij het kopen van watermeloenen en honingmeloenen is het belangrijk dat de meloen dof is van buiten. Het klinkt misschien niet direct logisch, maar een mooi glanzend huidje kan wijzen op een onrijpe meloen. Daarbij moeten honingmeloenen bleek tot lichtgeel zijn, niet groen. Als je een galiameloen koopt, let er dan op dat de kleur onder de ‘net’structuur op de buitenkant meer goud/oranje dan groen of wit is.

3. Zware jongens, die meloenen!

Til een paar meloenen op en bekijk hoe ze aanvoelen. Kies voor een meloen die zwaar is voor zijn grootte.

4. Klop klop klop!

Een van de meer bekendere methodes bij het kiezen van een watermeloen is kloppen. Klop op de watermeloen met de palm van je hand. Een hol geluid is een indicatie voor een goede watermeloen.

5. Vergeet niet te ruiken

Het ruiken aan meloenen werkt het best voor galiameloenen en honingmeloenen. Duw met je vingers op de ronde plek waar het steeltje van de meloen aan vast zat. Het zou enigszins zacht moeten zijn en zou fris, fruitig en een beetje zoetig moeten ruiken.

Toegegeven, je staat misschien iets langer dan normaal bij de krat met meloenen, maar als je eenmaal thuis een zoet, sappige meloen kan aansnijden is het het allemaal meer dan waard!

Max

Kookse.tv