Wijnblog Peter paul Kleiss vanuit Parijs

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Even voorstellen: Ik ben Peter-Paul Kleiss (27) en Sommelier in Parijs

Via deze blog zal ik u op de hoogte brengen van alle nieuwe perikelen omtrent wijn!

Ik ben een Sommelier wat betekent dat je eindverantwoordelijk bent in een hotel en/of restaurant voor alle dranken en dus natuurlijk ook wijn. Ik ben op zeer jonge leeftijd zeer geïnteresseerd geraakt in dit vloeibare goedje en zodoende heb ik telkens mijn kennis iets bijgeschaafd! Via verschillende opleidingen en ontzettend veel zelfstudie bezit ik nu over een gewogen basiskennis en kan ik me redden in de grote, complexe wijnwereld.

In Nederland heb ik bij verschillende toprestaurants gewerkt en daar is de basis gelegd. Diverse referenties zijn De Fuik, Beluga, Oud Sluis, Cordial, Boreas en een sommelier-stage bij de beste sommelier van Europa (2008) Isa Bal bij The Fat Duck in London. Bij Cordial werkte ik bij Roy Pelgrim, hij was jarenlang de beste sommelier van Nederland. Toen ik bij hem iets over wijn wilde leren ging het heel hard met mijn kennis: elke dag studie en de mooiste wijnen werden geproefd om deze vervolgens aan ons referentiekader toe te voegen. Ik kan wel zeggen hij de juiste prikkel was die ik nodig had om met zoveel plezier en overgave dit avontuur verder aan te gaan. Inmiddels werk ik nu dus in Parijs, bij Restaurant Il Vino d’ Enrico Bernardo. Il Vino ligt in het 7e arrondissement en is een restaurant dat puur om wijn draait. Het glas staat altijd centraal en daarna komt het bord. Wat het een unieke plek maakt omdat normaal gezien het gerecht heilig is en daarna de sommelier er iets bij zoekt!
Ik wilde meer en mijn kennis verder uitdiepen, Enrico Bernardo werd in 2004 op zijn 24ste Wereldkampioen! Daarvoor was hij al Europees kampioen geworden in 2002.

Ik ben dus op de juiste plek om iets te leren. Ik had een goede baan in Nederland, alles koek en ei, maar besloot dat ik meer wilde en dus nog een keer een duik in het diepe te nemen! Ik ben er heel content mee, want alles wat ik nu al heb meegemaakt is al een pure verrijking van mij als mens en sommelier. Ik heb nu al meer wijnboeren ontmoet in die paar maanden Parijs dan in de rest van mijn carrière in Nederland. En dat zijn altijd bijzondere momenten want dan leer je de wijn pas echt kennen, als de wijnboer zelf het een en ander toe kan lichten.

Andere mooie momenten zijn natuurlijk de wijnreizen! Dit is het allermooiste van het vak. Op pad naar de mooiste streken van de wereld om daar bijzondere mensen, cultuur, en het terroir te leren kennen. Het voordeel hiervan is dat wijnbouw vaak wordt verricht in warmere klimaatzones en het vaak adembenemend mooie plekjes zijn. Bijvoorbeeld de Moezel in Duitsland is nog altijd voor mij een van de mooiste plekjes in Europa. Of Zuid-Afrika! Zoveel ongerepte natuurschoon, als je niet van wijn houdt: boek een ticket naar de Cape en je bent zo genezen!

Via deze blog zal ik u op de hoogte brengen van alles omtrent wijn: nieuwe trends, BIO en natuurlijk wat zich hier in Parijs allemaal afspeelt.