Wijnzinnig!

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Tot aan mijn 24ste was ik gevierd Prinses Pils. Studentenleven en biertjes drinken, want wijn was voor popjes. Op zich waren die gala feestjes en bijbehorende foto’s vrij charmant, ware het niet dat daar steevast een glas bier in mijn hand prijkte. My goodness, wat gênant en dat nota bene met een opleiding aan de Hoge Hotelschool.

Of komt het misschien wel door die opleiding? Daar werden wijnproeverijen namelijk standaard georganiseerd, vrijdagochtend om 08.30 uur. Daarbij in het achterhoofd nemend dat donderdagavond, de stapavond bij uitstek was voor Hotello’s, vonden de glazen op de vrijdagochtend niet heel gretig aftrek.

Gelukkig heb ik het in de jaren daarna goed gemaakt. Jammer dat er weinig van de kennis die we hadden moeten opdoen tijdens de wijncolleges is blijven hangen, behalve het enorme katerige gevoel.

In dit geval blijkt “learning by doing” de beste oplossing, dus vandaar een wijnproeverij in eigen huis.

Superleuk om te doen met vrienden en/of familie en weer eens wat anders dan de standaard etentjes of borrels.

Waar moet je opletten bij het organiseren van je eigen proeverij:

VOLGORDE VAN DE WIJNEN

  • Start the party with Bubbles, een mousserende wijn. Ik krijg daar overigens een heerlijk luxe gevoel van. Je voelt je onmiddellijk verwend. (Casa safra Cava Brut DO Nu 35 korting!)
  • Daarna een mooi glas frisse witte wijn. (Wild River- Sauvignon Blanc 2015) Om wijnen goed te proeven, moet je ervoor zorgen dat er niet te veel andere smaken afleiden. Idealiter eerst de proeverij, met louter brood en water om te neutraliseren en daarna een maaltijd. Ik ken mezelf echter en mijn vrienden, die vinden dat je prima kunt proeven en drinken tegelijk, dus dan zijn wat kleine verfijnde hapjes wel welkom, anders loopt iedereen na het derde glas achteruit en is er überhaupt geen sprake meer van een proeverij.
  • Dan een stevige (houtgerijpte) witte wijn. (Pierre Baptiste Chardonnay Oaked Grande Reserve Pays d’Oc IGP 2016 (een mond vol letterlijk en figuurlijk)) Overigens, als het niet alleen bij proeven blijft, adviseer ik je niet de hele rij af te werken, want dan heb je voor het einde van de proeverij 7 glazen op, wellicht dat kleine beetjes dan een goed alternatief zijn. Dan kun je later je gasten laten kiezen, waar ze nog een volledig glas van willen drinken.
  • Leuk om daarna een glas rosé te schenken. (XxX- Côtes de Provence AOP Rosé 2015) Een lichte rode wijn kan natuurlijk ook. (Aurora Pinot Noir 2015)
  • Vervolgens een stevige rode wijn. (Las Moras Black Label Malbec San Juan 2014 Nu 44% korting!)
  • Tot slot een dessertwijn of een port.(Barao de Vilar Colheita Port 2005) Hierdoor worden de zoete smaakpapillen zo geprikkeld dat het gecompliceerd is om daarna nog een droge wijn te proeven, vandaar dat je ervoor kiest deze aan het einde te serveren.

TIPS:

  • Als je gasten net zo dol zijn op alcoholische versnaperingen als die van mij, is het leuk om lijstjes weg te leggen waarop ze per wijn kunnen aangeven wat ze vinden van de kleur/smaak/geur/totaalbeleving, dan steekt iedereen er nog echt iets van op.
  • Wil je als een echte pro te werk gaan, geef dan een korte inleiding waarin je aangeeft waar ze op kunnen letten, daarna kunnen de gasten zelf proeven. Vervolgens kun je gericht vragen hoe de ervaringen zijn. Als je het gesprek nog meer op gang wilt helpen, kun je ook vragen of ze vaker naar wijnproeverijen gaan en wat favoriete wijnen zijn.
  • Om als een echte doorgewinterde sommelier over te komen of gewoon omdat je er graag aandacht aan besteedt, kun je de proeverij een thema geven; bijvoorbeeld alle wijnen uit hetzelfde land of van hetzelfde druivenras of uit een bepaalde regio.
Alle wijnen die ik voor deze blog heb gebruikt komen van wijnvoordeel.nl. Superhandig, digitaal bestellen, je kunt alles selecteren op kleur, herkomst, jaar, druivenras, prijs etc. Mooie lekkere wijnen tegen een goede prijs, er is ook altijd een groot aantal wijnen in de aanbieding. Daarnaast zijn er interessante proefpakketten, tegen toegankelijke bedragen. Zo organiseer je dus makkelijk een verzorgde, verrassende wijnproeverij. Want al met al ben ik toch blij dat ik het niveau “Prinses Pils” inmiddels ruim ben ontstegen en oprecht kan genieten van een mooi glas wijn, het liefst met goed gezelschap.Aanbieding Wijnvoordeel:

Het barbecue seizoen is aangebroken én daarom hebben wij een fantastische actie voor u. Namelijk hét ultieme barbecue pakket met daarin drie topwijnen, allen afkomstig van gerenommeerde wijnhuizen! Wat te denken van een 12 jaar oude bekroonde Gran Reserva voor bij een heerlijk mals stukje vlees, de goudbekroonde Verdejo van het immens populaire Casa Safra bij een frisse salade of de originele Goldish Pink als bruisende afsluiter.

Als klap op de vuurpijl krijgt u nu bij ons ultieme BBQ-pakket ook nog eens 4 luxe Schott Zwiesel glazen t.w.v. € 34,- cadeau! Trakteer uzelf op dit fantastische wijnpakket en laat een onvergetelijke indruk achter bij familie en vrienden. Bij ons geen ingewikkelde spaarprogramma’s, maar direct de glazen gratis bij uw bestelling!

Bestel dit ultieme BBQ-pakket nu voor slechts € 49,99 en zorg voor een onvergetelijke barbecue!