Zo gezond als een vis

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Dol op eten en drinken ben ik! Dol op het consumeren, maar ook dol op het bereiden. Gelukkig maar, anders was ik de afgelopen jaren zo rond als een tonnetje geworden.

Dat is het nadeel als je van lekker eten en drinken houdt, de haat-liefde verhouding met de weegschaal. Natuurlijk helpt een gezonde dosis sport om te voorkomen dat het meer haat dan liefde wordt. Daarnaast is ook mijn liefde voor vis de afgelopen jaren steeds groter geworden. Dit heeft meerdere oorzaken. De variëteit in vis is enorm. Bijna alle vissen zijn slank en als ze het niet zijn, zijn het de meest gezonde vetten die je binnen kunt krijgen. Bovendien heb ik als ik vis eet echt het idee een culinaire hoogstandje te eten. Of het nu een vispannetje  is of dat het gegratineerde oesters zijn, het voelt luxe en LUXE I LOVE IT!

Toen ik met net ging verdiepen in “het koken met vis”, kocht ik al mijn vis in de supermarkt uit het vriesvak of in filetvorm. In de loop der jaren heb ik echter geleerd dat fresh fish van de viswinkel, op de markt of uit de groothandel meer smaak heeft. Waar moet je nu op letten bij het kopen van vis, hoe weet je dat het vers is? Het lijkt namelijk eenvoudiger om je vis in de winkel te kopen, dan ze zelf te vangen op een boot met een hengel op de volle zee, maar niets is minder waar! Hieronder een lijstje met 5 handige tips om een gezonde hele en een hele gezonde vis te kopen.

1) DE OGEN ZIJN DE SPIEGEL VAN ZIEL
Als de ogen troebel, dof of wazig zijn, walk on. De ogen moeten helder, levendig en glanzend zijn. Dus kijk de vis diep in de ogen, als de connectie er is, ga door naar stap 2!

2) DE HUID
Een verse vis moet glimmen, letterlijk en figuurlijk. Daarnaast moet hij nog helemaal gaaf zijn, als er happen uit zijn of schubben beschadigd zijn (of er kale plekken zijn), dan is dit het teken dat hij oud is. Mocht de vis al ontdaan zijn van het vel dan moet het visvlees glimmen en een “wetlook” hebben.

3) MAG IK EVEN VOELEN?
Het lijkt misschien een rare vraag, maar vrijwel iedere gerenommeerde (en vriendelijke) visverkoper zal het toestaan. Het is namelijk één van de belangrijkste zaken om te bepalen of de vis gezond is. Hij moet stevig en veerkrachtig (denk aan rubber) aanvoelen, als hij zacht aanvoelt of uit elkaar valt, is dit een teken dat hij aan de oude kant is. Als je zachtjes de vis indrukt met 1 vinger, moet het vlees soepel terugveren. Als er een deuk achterblijft, betekent het dat hij zijn beste tijd heeft gehad.

4) DE KIEUWEN
Vraag de verkoper om de kieuwen te laten zien. Deze moeten vochtig zijn en roze of bloedrood van kleur. Als ze bruin zijn, is dat een absolute NO GO.

5) DE GEUR
Nu je de vernedering van het betasten van de vis hebt doorstaan, zal het je ook wel lukken om je neus even dichtbij de vis te brengen om te beoordelen of hij gezond is. De belangrijkste regel; als vis naar vis ruikt, is hij niet vers! Verse vis ruikt naar zeewater, fris en aangenaam. Mocht je een zweem ammoniak opsnuiven is dat ook een teken dat hij niet vers is.
Als het goed is heb je na het doorlopen van deze stappen, het neusje van de zalm onder de vissen te pakken. Daarom nog even een heerlijk receptje, voor dit heerlijke sunny weer, met sardientjes.