Zongzi: Rijst dumpling

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Drakenbootfeest

Vandaag is het volgens de maankalender de vijfde dag van de vijfde maand. Op deze dag valt Drakenbootfeest, ook wel Duanwu Festival genoemd. Deze feestdag komt oorspronkelijk uit China en wordt in veel Aziatische landen gevierd. Ook hier in Nederland wordt het gevierd.

Op Drakenbootfeest wordt er zongzi gegeten, ook wel rijst dumplings genoemd. Wij maken het vaak zelf en af en toe kopen we het bij de toko. Zongzi is gemaakt van kleefrijst gevuld met diverse vullingen en ze worden verpakt in bladeren van bamboe, riet, banaan of andere grote dunne bladeren. Afhankelijk van de regio uit China is de vulling zoet of hartig. In het noorden eten ze de zongzi zoet, hierbij kan je denken aan vullingen als taro, tapioca of rodebonenpasta. Mijn ouders komen uit Zuidoost Azië en daar eten we de zongzi hartig en hierbij kan je denken aan vullingen als kip, varkensvlees, gezouten eendeneieren en Chinese champignon.

Bij het maken van zongzi wordt eerst de kleefrijst gekookt en de vulling klaargemaakt. Daarna wordt de kleefrijst gevuld, omwikkelt in bladeren en vastgemaakt met rietstengels. De zongzi wordt vervolgens voor enkele uren gekookt of gestoomd en kunnen daarna weer uitgepakt worden en gegeten worden. Smullen maar!