Zuurdesem rocks

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

I Love Health blog – Wij Nederlanders zijn een echt broodland. ’s Ochtends twee sneetjes: één met kaas, één met hagelslag. Bij de lunch worden er zo ook weer 2 à 3 bammetjes genuttigd, als het er niet meer zijn. En ’s avonds nog een mandje stokbrood met kruidenboter als we uit eten gaan, is geen uitzondering.

Overal krijgen we het advies dat we dat brood vooral volkoren moeten eten. Dat weten we inmiddels wel. Want in witbrood zit niets wat goed doet voor je lichaam. Maar wist je dat volkorenbrood helemaal niet zo gezond is als we denken?

Volkoren- en meergranenbrood zorgt er namelijk voor dat de gezonde zaken uit brood (zink, ijzer en magnesium) minder goed worden opgenomen door je lichaam. Dit komt vooral door het snelle productieproces van brood vandaag de dag.

‘Ambachtelijk’ brood dat wel de tijd krijgt om te rijzen heeft dit probleem niet. Kies daarom vaker voor zuurdesembrood. Dit brood heeft een veel langer rijs proces en bevat hierdoor nog wel de gezonde stoffen!

Ander voordeel hiervan is dat zuurdesem je bloedsuikerspiegel veel minder laat stijgen dan tarwebrood (waardoor je ook geen energiedip krijgt). Daarnaast is zuurdesembrood veel voedzamer dan tarwebrood. Alleen maar pluspunten dus.

Zuurdesembrood kun je tegenwoordig al op veel plekken kopen. ‘Maar waar dan?’ is een vraag die ik vaak hoor. Jouw bakker op de hoek heeft het ongetwijfeld ook al op de plank staan, vraag er maar eens naar. Net als de Albert Heijn en andere supermarkten. Ik geef de voorkeur aan een ambachtelijke bakker als het Vlaamsch Broodhuys of Bbrood. Bij de laatste hebben ze het lekkerste brood ooit: spelt zuurdesembrood!

Zuurdesembrood is vaak wel duurder dan ‘gewoon’ brood, wat komt door het langere productieproces. Wat mij betreft meer dan waard! En als je dan toch wilt ‘besparen’ omdat het duurder is, eet dan eens iets minder brood. Maak voor de lunch bijvoorbeeld een lekkere salade (met een sneetje zuurdesembrood als je echt niet zonder kunt!) of neem voor het ontbijt een kommetje havermout. Genoeg opties!

Meer weten over zuurdesembrood of lekkere, gezonde gerechten voor bijv. je ontbijt of lunch (als broodvervanger), neem dan eens een kijkje op I Love Health.