Deel dit via je social media:

Of je kunt deze url kopiëren en delen

Ingrediënten

Voor 1 kilo worst:
1 kilo varkensvlees met een vetpercentage van ongeveer 50 %
1/2 eetl. venkelzaad
16 gram fijn zeezout
1/2 theelepel witte peper
2 teentjes knoflook, geperst
1 theel. peperoncino
een flinke slok rode wijn
ongeveer anderhalve meter varkensdarm

Sla dit recept op

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Worst maken

  • Niet moeilijk

Ingrediënten

Recept

Deel

Hier kun je zien hoe je worst maakt. Worst is de laatste tijd weer aan een opmars bezig. Je ziet allerlei lokaal gemaakte worsten in allerlei smaken. Wellicht inspireert de video je om zelf worst te maken.

Stappen

1
Klaar

Leg de darmen in een grote bak met koud water. Schuif ze voorzichtig van het plastic staafje af. Zoek de opening aan één uiteinde, en schuif deze als een tuinslang om de kraan.

2
Klaar

Zet de kraan heel zachtjes open, zodat de darm zich vult met water. Laat een half uurtje sijpelen.

3
Klaar

Snijd het vlees in grote brokken en verwijder zo nodig taaie zenen en vliezen. Maal het vlees grof met behulp van een vleesmolen.Kneus de venkelzaadjes in een vijzel, maar wrijf ze niet helemaal fijn. Kneed met schone handen alle smaakmakers door de vleesbrij. Blijf kneden (een minuut of 5) tot de massa gaat smeren en goed samenhangt.

4
Klaar

Stroop een flink stuk darm om de tuit van de worststopper. Duw het worstmengsel in de vulschacht aan en laat een klein beetje in de darm stromen. Maak daarna een knoopje in het uiteinde.

5
Klaar

Vervolgens duw je geleidelijk al het vlees door de vulschacht en laat de darm zo regelmatig mogelijk volstromen. Door de darm met de vingers te omvatten en hem een beetje tegen te houden, voorkom je luchtbellen en kun je zelf de dikte van de worst bepalen.

6
Klaar

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het wijst zich min of meer vanzelf. Maak wanneer je bij het uiteinde van de darm bent aangekomen weer een knoopje. Draai de lange worst vervolgens om de 10 a 12 centimeter een slag, zodat een ketting van worstjes ontstaat.

7
Klaar

Laat de verse worst het liefst een etmaal in de koelkast rusten voor je ze bakt. Bak ze op matig vuur, zodat ze niet verbranden of te droog worden. Ze hebben ongeveer een kwartier nodig.

Recept recensies

Er zijn nog geen recensies voor dit recept, gebruik het onderstaande formulier om een recensie achter te laten
Vorige
Roerei
Volgende
Lemon curd taart
Vorige
Roerei
Volgende
Lemon curd taart

Laat een reactie achter