Biologische wijnen: over gif, zweet en boeren
Er was een tijd dat je een echt doorgewinterde idealist moest zijn om biologische wijn te drinken. Je wist meestal niet wat je kon verwachten aan smaken en van die smaken die je tegenkwam was het maar de vraag of je die wel in je glas wilde…. Geuren van zweetsokken mogen tenslotte van de meesten (mijns inziens terecht) in de wasmand blijven. Gelukkig is deze tijd voorbij en tegenwoordig zijn de meeste biologische wijnen zuiver van smaak en toegespitst op onze moderne smaak.
Een biologische wijn betekent eigenlijk dat je het over een wijn hebt die gemaakt is van biologisch geteelde druiven. Wat betekent dit? Het staat ervoor dat de geen pesticiden, herbiciden, fungiciden en of chemische kunstmesten zijn gebruikt in de wijngaard. Waarom is het dan nog geen biologische wijn? Omdat tijdens het proces van druif naar wijn nog een rits stappen moeten worden doorlopen waarvoor (in ieder geval officieel) geen biologische certificatie bestaat.
Voorlopig moeten we het dus nog doen met wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven. Maar geloof me dit is al ingewikkeld genoeg. Het vereist nagenoeg een doktorsgraad om wijs te kunnen uit alle verschillende certificeringen met allemaal hun eigen interpretaties van wat biologisch nu eigenlijk is. Gelukkig komt er komende zomer wel een éénduidig overkoepeld Europees logo. Alle biologische producten zullen vanaf juli 2010 dit logo gaan voeren (zie ook ‘Bio Logisch & Dynamisch’).
<!– Page Break –>
Nu kan ik me voorstellen dat de vraag rijst: “Hoe kan het dat die boer zonder al die synthetische middelen toch kan boeren?”. Het is eigenlijk niet zo complex. De conventioneel werkende boer verstoord de natuurlijke balans waardoor hij meer en meer moet gaan ingrijpen. Dit gaat zover totdat eigenlijk alle natuur is verdwenen behalve het gewenste gewas. De biologische boer koestert daarentegen juist de natuurlijke balans is ervan overtuigd dat zijn planten daardoor meer resistentie hebben tegen ziektes en plagen. Hij probeert met trucjes zoals groenstroken, schadelijke insecten weg te lokken en behulpzame insecten juist voor hem te laten werken. Door onkruid op de bodem toe te laten dwingt hij de plant om zijn wortels dieper te laten wortelen waardoor er ook weer minder bemesting nodig is.
‘Kreislauf der lebende Substanz’ (Kringloop van de levende substantie), zo heet Rusch zijn boek (1955) dat de basis legde voor de biologische landbouw. Eigenlijk is het niets anders dan zo ‘slim’ mogelijk in balans met de natuur te boeren. Duidelijk is dat het uitstekend mogelijk is zonder de kosten erg op te laten lopen. Intuïtief voelt het uitermate logisch en goed en wij zullen dan ook blijven werken aan het uitbreiden van ons biologisch assortiment.
Huib Edixhoven
huib@vindict.nl
PS: het bovenstaande wil niet zeggen dat alle niet biologische wijn overgoten is met gif. Er bestaat ook nog een tussenvorm: Lutte Raisonnée (beredeneerd gevecht). Hierbij grijpt de boer alleen in het uiterste geval in met bestrijdingsmiddelen. Als een wijn niet biologisch is proberen wij altijd zeker te stellen dat dit principe wordt aangehangen door de boer in kwestie.