Limburgse abrikozenvlaai maken

SmakelijkLekkerErg lekkerEen aanraderSuper lekker ( 12 x )
De abrikozenvlaai maak je natuurlijk van verse abrikozen. Deze zijn van begin juni tot eind augustus te koop. Het deeg van de vlaai wordt meestal van een gist deeg gemaakt en de bovenkant bestaat uit een ruitjes patroon. De ruitjes kunnen gemaakt wor meer... den met een ruitvormduwer, en wie die niet heeft zoals ik kan gewoon dunne repen snijden van een dunne plak deeg.
Bekijk meer:

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Ingredienten

Vlaai voor 6-8 personen

Voor het deeg

1 zakje droge gist

300 gr. bloem

25 gr. boter

2 eetl. olijfolie

1,5 dl. melk

3 eetl basterdsuiker

1 eidooier

paneermeel

Voor de vulling

1 kg. Abrikozen

wat citroensap

60 gr. suiker

1,5 eet. aardappelzetmeel

Bereidingswijze

1 Zeef de bloem en het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe hierin gist, melk, boter, eidooier en basterdsuiker. Kneed met de hand of in een foodprocessor de ingrediënten tot een soepel deeg in ± 8 minuten. Laat 1 uur rijzen.

2 Was de abrikozen en doe deze in een pan met kokend water waar een beetje citroensap aan toegevoegd is. Kook de abrikozen ± 6 minuten. Haal ze uit de pan en laat afkoelen. Ontvel en ontpit de abrikozen en snijd ze doormidden.

3 Bewaar een halve liter van het kookvocht. Maak het aardappelzetmeel aan met wat water. Breng het vocht met de suiker aan de kook en voeg het aardappelzetmeel toe. Laat doorkoken totdat het mengsel dik wordt. Voeg de abrikozen toe en laat afkoelen.

4 Sla het deeg terug en leg 1/3 apart. Rol van de rest een dunne plak. Vet een vlaaivorm van 30 cm in en bekleed deze met de plak deeg. Snijd het deeg wat boven de vorm uitsteekt weg. Prik wat gaatjes met een vork in de bodem van het deeg en bestrooi met paneermeel.

5 Vul de vorm met het abrikozenmengsel.

6 Rol de rest van het deeg uit tot een plak en snijd hiervan dunne repen. Leg deze in een ruitvorm over de vlaai en plak ze aan de uiteinden vast met wat water. Maak de bovenzijde van het ruit deeg nat met wat water en strooi er wat suiker over.

7 Bak af in een voorverwarmde oven op 200°C in 20 minuten. Zet onderin de oven een bakje water om een uitdrogen van de korst te voorkomen.