Pate maken

SmakelijkLekkerErg lekkerEen aanraderSuper lekker ( 2 x )
Het maken van een heerlijke pate. Bij het maken van je eigen pate is het handig om een goede drukvorm te gebruiken. De pate blijft dan tijdens het garen op zijn plek.
Bekijk meer:

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Ingredienten

Voor 1 paté:

1 teen knoflook

2 sjalotjes of 1 kleine ui

200 gr. roomboter

2 takjes verse tijm

300 gr. kippenlevers

100 ml Calvados

100 ml appelsap

1 blaadje witte gelatine

Bereidingswijze

1 Pel eerst de sjalotten en knoflookteen en hak ze fijn. Smelt een kwart van de boter in een koekenpan en fruit hierin zachtjes sjalotten en knoflook, samen met 1 takje tijm en een snufje zout.

2 Snijd de kippenlevers doormidden. Draai het vuur onder de koekenpan hoger en bak de kippenlevers tot ze nog net ietsje roze van binnen zijn.

3 Blus af met een flinke scheut (ruim de helft van de) Calvados. Pas op, dit kan gaan vlammen. Zet de afzuigkap dus vantevoren uit. Laat de alcohol rustig uitfikken; hij dooft vanzelf.

4 Schep daarna de inhoud van de pan in de keukenmachine. Verwijder het takje tijm en laat de rest afkoelen. Pureer de kippenlevers. Snijd de rest van de boter in blokjes en voeg die toe terwijl de machine loopt. Proef en maak de pate op smaak met zout en royaal versgemalen peper.

5 Werk de levermousse door een zeef en doe hem over in een patepot of schaaltje. Zet het geheel even in de koelkast.

6 Week het blaadje gelatine in ruim koud water. Breng de appelsap samen met het restje Calvados aan de kook en laat inkoken tot de helft. Knijp het gelatineblaadje uit en laat het al roerend oplossen in de vloeistof. Wacht tot het appelsap begint te geleren.

7 Haal de pate uit de koelkast, leg op de pate het tweede takje tijm op en schenk de appelgelei erover. Laat de pate nog een paar uur opstijven in de koelkast.