Pretsels maken

SmakelijkLekkerErg lekkerEen aanraderSuper lekker ( 4 x )
Pretzels zijn Duitse broodkrakelingen die vaak met een glas bier worden gegeten. Pretzels worden ook wel brezeln genoemd, wat uit het Latijn “armen” betekend. Je kunt in de vorm van de pretzel gekruiste armen zien. Ook wordt de pretzelvorm in de Elza meer... s, in gietijzer ,soms boven een bakkerij gehangen.
Bekijk meer:

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Ingredienten

Voor 12 pretsels

180 gr. rietsuiker


1 zakje gedroogde gist


200 ml. lauw water


3 gr. zout


390 gr. tarwebloem


30 gr. zachte boter


1 eetl. grove zout kristallen


½ eetl. maanzaad


1 ei (geklutst)


1 theel. bakpoeder

Bereidingswijze

1 Vermeng de gist en 80 gram rietsuiker met het lauwe water. Roer goed door en zet 10 minuten apart.

2 Meng in een keukenmachine de bloem, zout en de boter. Giet beetje bij beetje het gistmengsel erbij. Kneed het deeg 8 minuten tot het een egaal geheel vormt. Vet een kom in, maak een bal van het deeg en dek af met huishoudfolie. Laat 1 uur rijzen.

3 Rol het deeg uit tot een worst en verdeel deze in 12 stukken. Rol elk stukje deeg uit tot een sliert van 30 cm. Maak van de sliert een krakelingvorm en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Herhaal dit met de andere stukken deeg. Laat 20 minuten rijzen.

4 Verwarm water in een grote pan en breng aan de kook. Voeg de rest van de suiker toe en het bakpoeder. Laat het water zachtjes doorkoken en leg de pretzels niet te dicht bijeen in het water. Kook beide kanten ± 2 minuten. Schep de pretzels uit het water en leg ze weer op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze drogen.

5 Verwarm de oven op 230°C. Smeer de pretzels in met geklutst ei en strooi er het grove zout kristallen over met wat maanzaad.

6 Bak de pretzels af in 15 minuten of tot ze lichtbruin zijn.