Ketchup maken

SmakelijkLekkerErg lekkerEen aanraderSuper lekker ( 1 x )
Zo kun je heerlijke ketchup maken. Waarom ga je ketchup maken terwijl je het ook kan kopen, zul je je misschien afvragen. Ten eerste is ketchup maken erg leuk en daarnaast was ik benieuwd of hoe het zou smaken. Het is wat mij betreft een groot succes meer... . Niet alleen heb ik deze ketchup bij de friet geserveerd maar met een beetje olijfolie ook een prachtige dressing.

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Ingredienten

Voor 400 ml ketchup

100 gr. suiker

1 ui

1 rode paprika

6 trostomaten

2 dl sherryazijn

80 gr. tomatenpuree

1 kruidnagel

1 steranijs

1 theel. korianderpoeder

1 snuifje cayennepeper

Maïzena aangelengd met een beetje water

Bereidingswijze

1 Breng de suiker met een scheutje water, op een matig vuur, aan de kook. Zorg dat je geen karamel krijgt. (Zodra het water verdampt is, zal de vloeibare suiker snel verkleuren. Dat moet je vermijden.)

2 Voeg de ui, tomaat en paprika bij het suikermengsel. Roer alles goed om en laat het mengsel enkele minuten stoven.

3 Schenk de azijn erbij en voeg de kruidnagel, tomatenpuree steranijs en korianderpoeder toe. Meng er ook een snuifje cayennepeper onder.

4 Laat de kruidige tomatensaus minstens een half uurtje pruttelen op een zacht vuur. Roer het mengsel regelmatig even om.

5 Zeef het ketchupmengsel, doe het in een sauspan en breng het zachtjes aan de kook.

6 Los een lepeltje maïszetmeel (Maïzena) op in wat water en meng het onder de saus. Roer en laat de saus even koken. Zodra ze de gewenste dikte heeft, giet je de saus met een trechter in de flesjes. (Denk eraan: door het afkoelen zal de ketchup nog dikker worden. De warme saus mag dus nog wat lopend zijn.)

7 Laat de ketchup goed afkoelen. Sluit nadien de flesjes en bewaar de ketchup in de koelkast.