Pindasaus

SmakelijkLekkerErg lekkerEen aanraderSuper lekker ( 2 x )
Pindasaus kennen we natuurlijk als bijgerecht en de pindasaus gaat vaak over de sate. Helaas zie je zelden mensen pindasaus maken. Vaak wordt het kant en klaar gekocht en dat is jammer. Veel kant en klare pindasaus heeft weinig smaak. Dat is hier wel meer... anders!
Bekijk meer: ,

Met wie wil je dit recept delen?

Wat is jouw e-mailadres:

Voeg een opmerking toe (optioneel):

Ingredienten

Voor 300 ml pindasaus:

2 sjalotten (of 1 kleine ui)

1 teen knoflook

1 – 2 rode chilipepers

1 klein stukje trassi

1 theel. gemalen koriander (ketoembar)

1 theel. gemalen gember (djahé)

1 theel. gemalen komijn (djinten)

1?2 theel. gemalen laos

1 eetl. arachideolie

1/2 pot pindakaas met stukjes noot

200 ml kokosmelk

1 stengel citroengras (sereh)

ketjap manis

vloeibare tamarinde

citroensap

Javaanse suiker (gula djawa) of bruine basterdsuiker

Bereidingswijze

1 Voor de pindasaus begin je met het pellen van de sjalotten en knoflook en hak ze vervolgens grof. Snijd de steeltjes van de pepers, verwijder desgewenst de zaadjes, en snijd de pepers in kleine stukjes.

2 Doe de knoflook, sjalot, chilipeper, koriander, trassi, gember, komijn en laos in de mengkom van de keukenmachine en pureer tot een pasta. Wrijf de ingrediënten in een vijzel fijn.

3 Verhit de olie in een sauspan en fruit de boemboe enkele minuten. Voeg de pindakaas toe en roer deze los terwijl je hem even meefruit. Schenk de kokosmelk in de pan en roer tot er een saus ontstaat.

4 Verwijder de buitenste, harde schil van de serehstengel en kneus hem door er met het lemmet van een groot mes op te slaan. Leg er een knoopje in of snijd hem doormidden en leg de sereh in de pindasaus.

5 Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de pindasaus een kwartiertje pruttelen. Dit mag vooral niet te hard gaan, anders gaat de pindasaus schiften. Leg zo nodig een vlamverdeler onder de pan.

6 breng de pindasaus op smaak met tamarinde, citroensap, ketjap en suiker. Er moet een mooie balans ontstaan tussen zout en zuur. Als de pindasaus nu nog te dik is, kun je hem verdunnen met een beetje lauw water.